Diplomácia

2023.11.25. 11:12

Szijjártó Péter gratulált Geert Wilders holland jobboldali pártvezetőnek

Levélben gratulált Geert Wildersnek, a jobboldali holland Szabadságpárt (PVV) "földcsuszamlásszerű" választási győzelméhez Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Geert Wilders köszöntét fejezte ki és bízik abban, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerülhet kettejük között - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szombaton.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben gratulált Geert Wilders holland politikusnak

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az MTI-hez eljuttatott, angol nyelvű gratuláló levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott: 

Geert Wilders és pártja földcsuszamlásszerű győzelme bizonyítja, hogy a politikai mozgalma által felvetett kérdések társadalmunk szívéig hatolnak és ezt a holland választók is így gondolják.

Ön tagadhatatlanul friss levegőt jelent az európai politikában

 – írta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a jövőben tovább erősödhet az együttműködés. 

A miniszter felidézte, hogy mindig élvezte a Geert Wildersszel folytatott beszélgetéseket és reményét fejezte ki, hogy hamarosan újra találkoznak.

Geert Wilders válaszában megköszönte Szijjártó Péter levelét és hozzátette: 

nagyon várja, hogy hamarosan személyes találkozóra is sor kerüljön kettejük között akár Magyarországon, akár Hollandiában.

A Geert Wilders vezette jobboldali, migrációellenes és euroszkeptikus Szabadságpárt a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg az előrehozott választásokon szerdán. 

A párt ezek alapján a 150 képviselői helyből 37-et mondhat magáénak. A Szabadságpárt megduplázta támogatottságát a legutóbbi, 2021-es választási eredményéhez képest.

A holland választási tanács december 1-jén teszi közzé a hivatalos végeredményt, december 5-én pedig lemond a régi parlament, és az új képviselők december 6-án leteszik esküjüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában