Budapest

2023.11.16. 14:41

Orbán Viktor: Olaszország az egyik legfontosabb szövetségesünk

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban tárgyalt Lorenzo Fontanával, az olasz Képviselőház elnökével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. Az olasz politikust Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Kövér László, az országgyűlés elnöke is fogadta.

MW

Az olasz képviselőház elnökével tárgyalt Orbán Viktor

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő szerint Olaszország hazánk egyik legfontosabb szövetségese; együttműködésünket a kétoldalú kapcsolatok terén, az Európai Unióban valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk. 

Országainkat a földrajzi közelség, a történelmi gyökerek valamint az ideológiai és társadalmi kérdésekben vallott azonos nézetek kötik össze 

- állapították meg a tárgyaláson. 

Gazdasági kapcsolataink is látványosan bővülnek: Olaszország 2022-ben Magyarország 5. legjelentősebb kereskedelmi partnere volt. 

Aggodalommal figyeljük az Olaszországra nehezedő illegális migrációs nyomást - fejtette ki Orbán Viktor, kiemelve: Magyarország a balkáni útvonal kapcsán szintén érzékeli a helyzet súlyosbodását. 

Mindkét ország elkötelezett az illegális migráció megállítása mellett az EU külső határainak megerősítése és a hatékonyabb visszatérési politikák kialakítása révén 

- hangzott el a találkozón.
 

Fontos, hogy a hasonló gondolkodású nemzetek között - mint Olaszország és Magyarország - erős szövetség legyen

 - jegyezte meg a régi barátként említett politikussal folytatott megbeszélésről Novák Katalin.

Hangsúlyozta, "ma ugyanúgy harcolunk a családi értékekért, mint tettük ezt sok évvel ezelőtt". A bejegyzésben kitér arra is: a találkozón szó esett az Európai Unió bővítésének kérdéseiről és a terrorizmus elleni küzdelemről is.

Lorenzo Fontanát, az olasz képviselőház elnökét fogadta csütörtökön az Országházban Kövér László, az Országgyűlés elnöke. 

A mai, zaklatott világban a kapcsolattartás minden formája felértékelődik, így a parlamenti diplomácia szerepe is - mondta Kövér László az Országgyűlés Sajtóirodája által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint. 

A házelnök kiemelte: 

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít az Olasz Köztársasággal ápolt szoros kapcsolatoknak. 

Mint hozzátette, Olaszország Magyarország egyik legfontosabb szövetségese, együttműködésünket kétoldalú keretben, az Európai Unióban, valamint a NATO-ban is kulcsfontosságúnak tartjuk. 

A felek egyetértettek abban, hogy

 a két országot a geopolitikai közelség mellett számos ideológiai kérdésben is azonos megközelítés köti össze, így különösen fontos a két, történelmileg és kulturálisan is közel álló ország szoros együttműködése és szolidaritása

 - áll a közleményben. 

KÖVÉR László; FONTANA, Lorenzo
Az olasz képviselőház elnökével tárgyalt Kövér László
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Kövér László és Lorenzo Fontana egyetértett abban, hogy a mai, zaklatott világban a kapcsolattartás minden formája felértékelődik, így a parlamenti diplomácia szerepe is. A legfelsőbb szintű találkozók mellett mindkét fél fontosnak tartotta a baráti tagozatok és szakbizottságok, az interparlamentáris, valamint a hivatali intézmények közötti, rendszeres együttműködést. 

A közlemény szerint a megbeszélésen szó esett a családpolitikáról, a demográfiai helyzetről, az Európai Unió jövőjéről, az illegális migráció kihívásairól és az EU bővítéséről. 

A két házelnök egyetértett abban, hogy országaik számára stratégiai fontosságú a délkelet-európai országok uniós csatlakozása. 

Lorenzo Fontana pénteken kiemelt vendégként vesz részt a délkelet-európai országok parlamenti elnökeinek konferenciáján, amelyet tizenegyedik alkalommal rendez meg az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában