Halálközeli élmény

2023.10.10. 20:58

A magyar artisták a szerencsés hazaérkezés után nyilatkoztak az izraeli kimenekítésükről

Már legalább 1000-en haltak meg Izraelben és több mint 900-an a Gázai-övezetben azután, hogy szombat óta a Hámász palesztin terrorszervezet rakétazuhatagot indított és rengeteg terroristát is küldött az országba. A külföldiek napok óta menekülnek a háború elől. A magyar artisták éppen Izraelben vendégszerepeltek az elképesztő terrortámadás kezdetekor, ők mesélték el a Magyar Nemzetnek a halálközeli élményüket.

MW

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldala

A három magyar artista, Horváth Judit, Csanády Bernát és Dobos Richárd egy egyhetes vendégszereplés miatt tartózkodtak Izraelben, ami péntek este ért véget, ezután pár napos pihenőt tartottak volna Tel-Avivban – adta hírül a Magyar Nemzet.

Dobos Richárd egy hotelben, Horváth Judit és Csanády Bernát pedig az egyik izraeli artista lakásában töltötte a péntek éjszakát. Szombaton, amikor elindult a rakétatámadás, még mindannyian hadgyakorlatnak hitték a bombázás kezdetét.

Dobos Richárd még a tengerpartról is kirakott egy sztorit, és akkor kapta a hívást egy izraeli artista ismerősétől, akivel Kazahsztánban dolgoztak együtt, hogy azonnal menjen vissza a hotelbe, mert megtámadták Izraelt. Horváth Juditékat a szállásadóik ébresztették, hogy menjenek biztonságos helyre, amely esetükben a társasház lépcsőházát jelentette, ami vasbeton erősítést kapott az építésekor. Az első és a második rakétahullámot itt vészelték át.

Mindannyian elmondták, milyen kísérteties csend keletkezett a városban a rakéták elfogása és a szirénák leállása után: a protokoll szerint az elfogástól számított tíz percig még fedezékben kell maradni, hogy a megsemmisített rakéták lehulló darabjai ne sebesítsenek meg senkit.

A reggeli támadás után úgy döntöttek, inkább a Tel-Avivtól száz kilométerre északra lévő Haifában töltik a napot. Innentől minden folyamatos bizonytalanságban telt. Az útra már összecsomagolva vittek mindent, mert nem volt biztos, hogy visszatérnek egyáltalán Tel-Avivba vagy inkább Haifában maradnak. Itt csatlakozott hozzájuk Dobos Richárd is, és mint mondták,

egészen szürreális látvány volt, hogy a tengerben fürdőzők hátterét az állig felfegyverzett katonák adták géppisztollyal a kezükben, mivel a támadásra válaszul elrendelték napközben a mozgósítást.

Elmondták azt is, mennyire hálásak mindenkinek, aki részt vett a mentőakcióban, a Külkereskedelmi és Külügyminisztériumtól kezdve a Magyar Honvédségen át Magyarország izraeli nagykövetségének dolgozóiig, akik a tel-avivi reptéren koordinálták az eseményeket úgy, hogy ők maguk is akkor már 24 órája talpon voltak. Külön hangsúlyozták a repülőgépen szolgálatot teljesítő katonák kedvességét és azt, hogy a gépeken még pszichológus is volt velük. 

A teljes cikk ITT olvasható el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában