Vidékfejlesztés

2023.09.14. 20:37

A kormány a jövőben is folytatja a Magyar falu programot

A kormány a jövőben is folytatja a Magyar falu programot, és a falvak által jelzett fejlesztésekhez lépésről lépésre biztosítja a forrásokat – mondta Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Pest vármegyei Hévízgyörkön egy új aszfaltút átadása alkalmából csütörtökön.

MW

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program keretében megújult hévízgyörki Deák Ferenc utca átadásán

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Gyopáros Alpár felidézte, hogy Hévízgyörk a Magyar falu program indulása óta több mint 270 millió forintnyi fejlesztést hajthatott végre a program keretében.

Hangsúlyozta, hogy a kormány figyel arra, hogy milyen igényeket fogalmaznak meg a falvakban élők, és ezeket a javaslatokat beépítik a programba, megjelennek a pályázatokban.

A kormánybiztos közölte, hogy a program meghirdetése óta, az elmúlt mintegy négy évben 2900 önkormányzati fenntartású utcát újítottak fel 68 milliárd forintból és 1300 járdaszakaszt építettek több mint 7 milliárd forint értékben.

A falvakat összekötő, állami kezelésben lévő utakból 3800 kilométer újult meg, az év végére, a jövő esztendő elejére pedig ez a szám eléri a 4000-et - tette hozzá.
Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Hévízgyörkön másfél évtizede kiegyensúlyozott fejlesztés zajlik. 

Mindez nagymértékben köszönhető a Magyar falu programnak, amely ott, a Galga mentén különösen nagy jelentőséggel bír

 – fűzte hozzá.

Bazan Tibor, a község fideszes polgármestere a többi között a településnek adott kormányzati források jelentőségéről beszélt, mert mint fogalmazott, 

Hévízgyörk kizárólag pályázati forrásból tud fejlesztéseket megvalósítani, a saját bevétel az önerő és a működés biztosításához elegendő.

A Deák Ferenc utca 450 méter hosszú, kétoldali szegéllyel megépült aszfaltútjához 45 millió forintot adott a Magyar falu program, amihez 18 millió forint önerőt tett hozzá a település.

Tuzson Bence: a gödi gondozottak úgy érzik, hogy teljes életet élnek

„Olyan körülményeket teremtő intézményt sikerült létrehozni Gödön, amelyikben a gondozottak jól érzik magukat, és úgy gondolják, hogy teljes életet élnek” – jelentette ki az igazságügyi miniszter a Pest vármegyei településen csütörtökön. Tuzson Bence a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett támogatott lakhatási program legújabb, a fogyatékossággal élő fiatalok számára speciálisan kialakított otthonának átadóján azt mondta, hogy „az épület immár a nyolcadik ház, amely állami támogatással elkészült a programban, így összesen már 88 segítségre szoruló embernek tudnak bentlakást biztosítani.”
Hozzátette, hogy egy olyan intézményrendszert sikerült létrehozni kormányzati támogatással, amely Európában is az egyik legjobbá válhat, és előbb-utóbb módszertani központtá is alakul.
„Nagy odaadással, állami segítségnyújtás mellett kezdődött meg a munka öt évvel ezelőtt a központi ingatlanok megújításával, és ma már a nyolcadik átadott épületnél tartanak – mondta a miniszter.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában