Erőszak

2023.08.27. 08:28

Rasszista indíttatásból gyilkolt meg három embert egy fegyveres

Faji gyűlölet motiválta azt a fegyverest, aki szombaton tüzet nyitott és megölt három fekete bőrű embert a floridai Jacksonville egyik üzletében, mielőtt öngyilkos lett - közölte a helyi seriff.

MW

Rendőrautók a lövöldözés helyszínén a floridai Jacksonville-ben, 2023. augusztus 26-án

Forrás: AFP

T. K. Waters seriff szerint a faji indíték "teljesen egyértelmű". Waters szerint a 20-as éveiben járó, fehér bőrű lövöldöző által hátrahagyott kiáltványok részletesen ismertették "gyűlöletének visszataszító ideológiáját".

Szerinte a tettes egyik fegyverére horogkereszteket rajzoltak. Az elkövető egy félautomata ismétlőpuskával és egy pisztollyal volt felfegyverkezve - mondta a seriff, akinek tájékoztatása szerint két férfi és egy nő vesztette életét. "Tudjuk, hogy teljesen egyedül cselekedett" - tette hozzá a nyilatkozó.

A lövöldözés az Edward Waters Egyetem közelében történt, ahová hagyományosan fekete bőrű diákok járnak.  

Előzőleg az egyetem biztonsági tisztje észrevett egy "azonosítatlan" férfit az egyetemi könyvtár közelében, "távozásra szólította fel" - derült ki az intézmény közleményéből. A férfi, akiről később kiderült, hogy ő volt a fegyveres, "incidens nélkül" elhagyta a helyszínt.

Ron DeSantis floridai kormányzó, aki a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltségéért indul, "szörnyűségesnek" nevezte a bűncselekményt. "Ez teljesen elfogadhatatlan". Hozzátette: "Ez a fickó inkább öngyilkos lett, minthogy (...) felelősséget vállaljon a tetteiért, így a gyáva utat választotta".

A hétvégén több más lövöldözés is történt az országban. Korábban szombaton legalább hét ember került kórházba, miután a rendőrség szerint lövések dördültek egy karibi fesztiválon az északkeleti Bostonban.

Egy nappal korábban két nőt lőttek meg Chicagóban (az Egyesült Államok északi részén), miközben a White Sox baseball-csapat meccsén voltak.

Péntek este pedig Oklahomában (az ország középnyugati részén), egy amerikai középiskolai futballmérkőzésen, a pálya szélén kialakult vita során egy 16 éves fiatalt lelőttek, négy másikat pedig megsebesítettek - közölte a helyi rendőrség. 

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a jacksonville-i eseményekről és az elmúlt 24 órában történt más lövöldözésekről - közölte a Fehér Ház.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában