Tranzit

2023.08.26. 21:20

Nagy Márton: a kormány célja a gazdaság védelme

A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást - hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában.

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Dobos Balázs, a beszélgetés moderátora (b) a Magyarország helye az alakuló világgazdaságban című pódiumbeszélgetésen a Tranzit fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Magyarországot az energiaárak drasztikus emelkedése a jelentős energiaimport miatt érzékenyen érintette - mutatott rá a miniszter. 

Mint mondta,

 sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofit-adó. 

Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad. 

Elmondta, hogy a fogyasztás egy év alatt 10 százalékkal esett vissza, kedvező azonban, hogy augusztusban már 16 százalék feletti reálbér-emelkedés várható. 

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz 

- húzta alá. 

A tárcavezető hangsúlyozta:

 a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása. 

    Az utóbbi években az energiacsapda, a kamatcsapda és a fogyasztási csapda elkerülését célzó intézkedések kerültek előtérbe. Ennek eredményeként mára az energiaárak konszolidálódtak - mutatott rá. 

Elmondta, hogy a lakosság egy hónap alatt 300 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további 300 milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül. 

Nagy Márton szerint

 a következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis "a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat". 

Az online árfigyelő rendszerről szólva elmondta, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással. 

Mindennek köszönhetően 

az év végére egyszámjegyű infláció várható. 

A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint - mondta. 

A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország hídszerepet játszik a német és a kínai tőke között. Úgy vélte, az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában