Aggasztó

2023.05.15. 09:53

Századvég: elgondolkodtató, hogy még nem cáfolták a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának tervét

Elgondolkodtató, hogy még egyik fél sem cáfolta a Barátság kőolajvezeték felrobbantásának tervét – mondta Palóc André, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány vezető elemzője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Mw

A Barátság II. kőolajvezeték fogadóállomása Százhalombattán

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Volodomir Zelenszkij fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra, írta a The Washington Post a Pentagonból kiszivárgott titkos hírszerzési iratok alapján – hangzott el a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. 

Az ügyről kérdezték Palóc Andrét, aki az M1-en és a Kossuth rádióban is kiemelte, 

még egyik fél sem cáfolta a Washington Post értesülését, ami titkosszolgálati anyagokra épült. 

Úgy vélte, adódik a felvetés, hogy valóban megfontolt politikai lépés és vezetés-e az, ahol ilyen típusú döntéseket próbálnak meg előkészíteni. 

Ráadásul az is fontos, hogy Magyarország mint szomszédos ország a háború kitörése pillanatától kezdődően nyújtott segítséget, és azonnal menekülteket fogadott be Ukrajna területéről, kérés nélkül 

– mondta. 

„Ha az egész képet így összerakjuk, és ehhez képest az derül ki, hogy elhangozhattak olyan típusú ötletelések ukrán részről, hogy érje a Barátság vezetéket ilyen típusú támadás, az mindenképpen elgondolkodtató, hiszen stratégiai jelentőségű infrastrukturális vezetékről van szó, amely lényegében biztosítja hazánk kőolajellátását” – fogalmazott a tudásközpont vezető elemzője. 

A szakértő a Kossuth rádióban elmondta,

információk szerint arra készült Ukrajna, hogy egy NATO-országnak ártson.

Az az Ukrajna, amelynek az egyik legfőbb zászlajára tűzött ügye, hogy belépjen a NATO-ba, „szóval, ha a kettőt összerakjuk, nehéz úgy egy szövetségi rendszert értelmezni” – vélte Palóc André. 

Arra is rámutatott, nemcsak az orosz fél jár jól, amikor vásárol tőle bárki vezetéken keresztül nyersanyagot, hanem mint tranzitország, Ukrajna is. Az ukrán háborús cselekményeket jelentős részben úgy tudták tavaly finanszírozni, hogy a tranzitdíjakból jelentős bevételekre tettek szert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában