Ukrán válság

2022.10.09. 09:53

Szita Károly: a szankciós intézkedések fenntarthatatlanok

Az orosz-ukrán háborúval összefüggő európai uniós szankciós intézkedések már fenntarthatatlanok, azok az emberek mindennapjait nehezítik meg - hangsúlyozta a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a szövetség közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón a Holiday Beach Budapest szállodában 2022. június 28-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Szita Károlyt, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármesterét a műsorban annak kapcsán kérdezték, hogy az uniós szankciós politika megváltoztatását, a felzárkóztatási és helyreállítási alap magyar polgárokat is megillető forrásainak elérését kérte az Európai Bizottság elnökétől.

Úgy fogalmazott: "nagy a baj, azt nem mi okoztuk, mégis nekünk kell elszenvedni". Ma már világosan látszik, hogy a szankciók nem érték el a céljukat, a háborúnak nem vetettek véget, ugyanakkor mindannyian szenvedünk a súlyos következményeitől - mutatott rá.

Szita Károly hangsúlyozta: elítélik Oroszország katonai agresszióját, kiállnak Ukrajna területi épsége mellett. Majd szólt arról, hogy a szolidaritás tényleges segítségnyújtásban is megnyilvánul: a megyei jogú városok ukrán menekültek százezreit fogadták be, intézményeik ukrán gyermekek és fiatalok tízezreinek biztosítanak megfelelő bölcsődei, óvodai, iskolai ellátást, oktatást és nevelést. "Most ezeknek az intézményeknek a működése is nehéz helyzetbe került" - hangoztatta.

Azt mondta: városvezetőként régóta hisz abban, hogy a szuverenitásnál nincs nagyobb erő, majd az energiafüggőség csökkentése mellett érvelve kiemelte: annak megvalósítását szolgálná az EU felzárkóztatási alapja, annak forrásaiból számos ilyen fejlesztést tudnának megvalósítani.

Szita Károly egyúttal arra kérte Magyarország mintegy 3200 településének polgármestereit, hogy ők is lássák el aláírásukkal az Ursula von der Leyennek írt levelet.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában