Fordulatra van szükség

2022.09.28. 12:09

Mi a jelentősége annak, hogy a magyarok elmondhatják a véleményüket a szankciókról? (videó)

Biró Albert postás nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én.

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Hortay Olivér, a Századvég energetikai üzletágának a vezetője legújabb videójában mutatja be, miért egyedülálló, hogy a magyarok elmondhatják a véleményüket a szankciókról. 

Novemberben lesz az egyik legfontosabb vita az Európai Tanácsban. Az unió vezetői a közösség szankciós politikájának jövőjéről döntenek és két álláspont ütközik majd egymással. Míg Brüsszel és néhány tagállam a büntetőintézkedések szigorítása mellett fog érvelni, más országok azok enyhítését szorgalmazzák majd - hangzott el Hortay Olivér legújabb videójában. 

Az elmúlt fél év bebizonyította, hogy a szankciók nem kényszerítik térdre Oroszországot, de az EU-t súlyos válságba taszítják. A szankciópártiak szerint Oroszországot ettől függetlenül meg kell büntetni, kerül, amibe kerül. A szemléletmód valójában egy, a nyugati politikai elit által önkényesen felállított, morális alapvetést helyez az európaiak érdekei elé. A német külügyminiszter szó szerint el is mondta, hogy nem érdekli, mit gondolnak a választói és ha a németek az utcára vonulnak, ő akkor sem fogja megváltoztatni korábbi álláspontját - tette hozzá. 

Hortay szerint ezzel szemben a szankciókritikusok központi állítása, hogy mivel az intézkedések fenntartása ellentétes az európaiak érdekével és azok nem változtatnak a háborún, az EU-nak végre a sarkára kell állnia és kivezetnie a kontraproduktív büntetőintézkedéseit. Merthogy egy romokban álló európai gazdaság nemhogy Ukrajnán, de még saját magán sem fog tudni segíteni.

A novemberi vitára mindkét oldal elkezdte a felkészülést. Brüsszel egyre fokozódó politikai és médianyomást helyez a szankciók enyhítését sürgető tagállamokra. Nem véletlen, hogy Ursula von der Leyen nyílt fenyegetéssel próbált beavatkozni az olasz választásokba. Ezzel szemben a szankciókritikus képviselők legjobb esélye rámutatni, hogy a büntetőintézkedések nem csak az európaiak érdekeivel, de a többségi társadalom elvárásaival is szemben állnak.

A Századvég energetikai üzletágának a vezetője szerint ezért van nagy jelentősége, hogy a magyarok elsőként mondhatják el véleményüket a szankciókról. Hiába sugallják majd egyre intenzívebben a szankciópárti politikusok és média azt, hogy a válságot nem is a szankciók okozzák és így a konzultáció értelmetlen, ez nem igaz. Európa a kereskedelmi konfliktus mélyülése miatt kerül egyre nagyobb bajba, és a helyzetén csak a konfliktus enyhülése segíthet, amihez fordulatra van szükség a szankciós politikában. Erről pedig csak úgy lehet meggyőzni a nyugati politikai elitet, ha megértik: a jelenlegi törekvések nemcsak Európa gazdaságát, de saját karrierjüket is fenyegeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában