Ukrán válság

2022.09.15. 06:18

Balesetben megsérült Ukrajna elnöke (videó)

204. napja rombol az orosz-ukrán testvérháború.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a visszafoglalt Izjumban 2022. szeptember 14-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Leo Correa

Kazettás bombákkal támadják Zaporizzsját

OLEKSZANDR SZTARUK, ZAPORIZZSJA MEGYE KORMÁNYZÓJA SZERINT AZ OROSZOK NOVOOLEKSZANDRIVKA KÖRNYÉKÉT BOMBÁZZÁK.

Halottakról egyelőre nem érkezett jelentés.

Több mint 440 holttestet találtak egy izjumi tömegsírban

Az ukrajnai Izjum városában mintegy 440 holttestet találtak egy tömegsírban, miután a várost visszafoglalták az ukrán katonák az oroszoktól - mondta a Sky Newsnak egy rendőrtiszt.

Szerhij Bolvinov, a harkovi terület rendőrségi főnyomozója elmondta, hogy az összes holttestet exhumálják és törvényszéki vizsgálatra elszállítják egy nagyszabású rendőrségi akciónak a részeként.

Bolvinov szerint az áldozatok közül egyeseket agyonlőttek, mások tüzérségi és légicsapásokban haltak meg, több esetben még vizsgálják a halál okát.

Zelenszkij: Kijev egyszerre több partnerrel tárgyal légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek szállításáról

Ukrajna egyszerre több partnerrel tárgyal légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek szállításáról - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Jevropejszka Pravda hírportál kérdésére válaszolva csütörtökön, miután Kijevben megbeszélést folytatott  Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

 

Az államfő hangsúlyozta, hogy Ukrajna biztonságának szavatolásában kulcsfontosságú tényező lenne a légtérzár a rakétatámadások ellen, és ebben főként két partner állam - az Egyesült Államok és Németország - segítségére számít.

 

"A légvédelem és a rakétavédelem prioritást élvez számunkra. Elkezdtünk beszélgetni, és pozitív eredmény született az (amerikai-norvég rendszerű) NASAMS és (német) IRIS-T szállításának kérdésében. Németországból több olyan rendszert is várunk, amelyeket eddig még nem kaptunk. Valamint az Egyesült Államokból is. Ez azonban csak részleges megoldás a légvédelmi rendszerek hiányára" - fejtette ki Zelenszkij. Hozzátette ugyanakkor, hogy Ukrajna tárgyalásai nem korlátozódnak csak két partnerre. "Eltökélt szándékunk, hogy Franciaországgal, Olaszországgal együtt dolgozzunk. Még nem kaptam pozitív választ Izraeltől sem" - jegyezte meg. Közölte, hogy Ukrajna ettől az öt partnerországtól vár hozzáárulást a légtérzár megvalósításához.

Zelenszkij külön kiemelte, hogy a légvédelmi rendszerek szállításának késése ukránok életébe kerül. "De nem Németország a hibás azért, hogy Oroszország rakétákkal sújtja Ukrajnát. Ebben csak Oroszország a hibás. Ezt is meg kell érteni" - hangsúlyozta az elnök.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 
Fotós: Sergei Supinsky / Forrás: AFP

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint Zelenszkij elmondta: az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélésén szó volt a közelgő tél energetikai kihívásairól, az Ukrajnából az EU-ba irányuló villamosenergia-exportról, az ország csatlakozásáról az EU belső piacához, az Ukrajnának nyújtott uniós makroszintű pénzügyi segítségről és az Oroszországi Föderáció elleni szankciókról. Az államfő köszönetet mondott von der Leyennek Ukrajna személyes támogatásáért. Zelenszkij egyúttal köszönetet mondott azért is, hogy Ukrajna lehetőséget kapott az európai elektromos hálózatokhoz való csatlakozáshoz.

A felek egyetértettek abban, hogy azoknak az ukránoknak, akik a háború miatt elhagyták az országot, nincs szükségük ösztönzésre a hazatéréshez. Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az ukránok visszatérése már megkezdődött, és szerinte ezzel nem lesz probléma. "Körülbelül ötmillió ukrán, akik az Európai Unióba menekültek a háború elől, már hazatért. Tudjuk, hogy haza akarnak menni, újjá akarják építeni Ukrajnát, virágzó országgá akarják változtatni azt" - mondta Ursula von der Leyen.

Zelenszkij az Európai Bizottság elnökével egyetértve kijelentette: "Nekem úgy tűnik, hogy az ukránoknak nincs szükségük ösztönzésre, szeretik államukat, és haza akarnak jönni. A fő és nehéz kérdés a biztonságuk szavatolása". Az elnök kiemelt feladatnak nevezte a harci cselekmények következtében megsemmisült vagy megrongálódott oktatási infrastruktúra újjáépítését. "Semmiképpen sem szabad azonban rákényszerítenünk az embereket, hogy visszatérjenek, de nagyon hiszünk benne, és ezt akarjuk" - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Több rakétát lőtt ki Oroszország Kelet-Ukrajnára

Az orosz csapatok ma rakétákat lőttek ki infrastrukturális létesítményekre a kelet-ukrajnai Kirovohrad megyében - közölte Andrij Raikovics kormányzó. 

 

A támadás Petrove falu környékét érte

 

- mondta Raikovics.

A légvédelemnek sikerült lelőnie egy rakétát.

Két robbanás rázta meg Melitopolt

Két hatalmas robbanás rázta meg az orosz ellenőrzés alatt álló dél-ukrajnai Melitopol városát

 - jelentette a város polgármestere, Ivan Fedorov a Telegrammon.

Fedorov nem részletezte a robbanások okát, de szerinte veszteségek érték a helyi orosz haderőt.

Az oroszok újabb támadást intéztek Krivij Rih ellen

Az orosz hadsereg rakétatámadást intézett csütörtökön kora délután a dnyipropetrovszki régióbeli Krivij Rih város ellen - számolt be a helyi hatóságokra hivatkozva az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Olekszandr Vilkul, a város katonai adminisztrációjának vezetője közölte, hogy az oroszok ismét robotrepülőgéppel mértek csapást.

 

A becsapódás helyi idő szerint délután egy óra körül történt.

Valentin Reznyicsenko megyei kormányzó arról tájékoztatott, hogy Krivij Rih egyik ipari létesítményét érte találat. Az előzetes információk szerint személyi sérülés nem történt, de a károk jelentősek.

Az ellenség napi riadókkal és rakétákkal akar megfélemlíteni minket, de ez nem fog sikerülni. Minden csapást megtorlás követ


 

- írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy a mostanit megelőzően szerda este lőttek ki az orosz erők nyolc robotrepülőgépet a város víztározójának gátján épült hidraulikus szerkezetre, aminek következtében megnőtt a folyó vízszintje, és 112 lakóházat és udvart árasztott el.

Több környező településen megszakadt a vízellátás, mert az oroszok eltalálták a vízvezetéket is. A helyi szakemberek csütörtökre helyreállították a károkat, két helyen fel kellett robbantaniuk a gátat, hogy csökkentsék a folyó vízszintjét.

Berlin újabb rakéta-sorozatvetőket és páncélozott járműveket szállít Ukrajnának

Újabb rakéta-sorozatvetőket és páncélozott szállítójárműveket szállít Németország Ukrajnának, és Görögországgal együttműködve szovjet gyártmányú harcjárművekkel is segítheti a védekezést az orosz támadás ellen.

Az újabb katonai támogatási csomagról elmondta, hogy küldenek 50 darab Dingo típusú páncélozott szállítójárművet, és a nyáron átadott első három után két újabb MARS-II típusú rakétavető rendszert is küldenek 200 rakétával együtt.

 A rendszert kiszolgáló ukrán katonák képzése még szeptemberben elkezdődik.

Orosz külügy: nagyobb hatótávolságú fegyverek szállításával Washington a konfliktus részesévé válik

Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a +vörös vonalat+, és a konfliktus közvetlen részesévé válik. Ráadásul közelebb visz bennünket az Oroszország és a NATO-országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyes határához. Még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, valójában cinkosok a háborús bűnökben.

– mondta a szóvivő.


 

Ursula von der Leyen és Zelenszkij sajtótájékoztatója

Harmadával csökken az EU-ba irányuló orosz gázexport

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes csütörtökön kijelentette, hogy az Európai Unióba irányuló orosz gázexport az idén 50 milliárd köbméterrel csökken, ami a tavalyi teljes orosz gázexport harmada az EU-ba - jelentette az Interfax hírügynökség.

A Reuters szerint Oroszország tavaly mintegy 150 milliárd köbméter gázt exportált az EU-ba. 

Az invázió előtt Oroszország az EU gázellátásának mintegy 40%-át szállította. Ez az arány mostanra 9%-ra esett vissza, Moszkva pedig csökkentette az Európába irányuló szállításokat, és a nyugati szankciókat okolja a visszaesésért.

5 milliárd eurós EU-hitelt kap Ukrajna

Az európai parlamenti képviselők sürgősségi eljárás keretében, 5 milliárd eurós makroszintű hitelt hagytak jóvá Ukrajna számára, az európai uniós hozzájárulás segíteni hivatott a kelet-európai országnak, hogy fedezze az ellene folyó háború okozta finanszírozási szükségleteit – közölte az uniós törvényhozó testület.

Újabb brüsszeli kudarc: növelte nyereségét a Rosznyefty

Növelte kitermelését és nyereségét a többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő Rosznyefty 2022 első félévében. A társaság adózási utáni eredménye 13 százalékkal, 432 milliárd rubelre (7,22 milliárd dollár) emelkedett az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Az orosz cégeket sújtó nyugati szankciók ellenére a kőolajkitermelés 5,7 százalékkal nőtt éves viszonylatban, a napi teljes szénhidrogén-termelés pedig 4,85 millió hordó olajegyenértékű volt, amely 1,5 százalékkal magasabb a bázisidőszakhoz képest.

A termelés növekedése mellett a szigorú költséggazdálkodás segítette a működési eredmények javulását – közölte a pénzügyi jelentésben Igor Szecsin, a Rosznyefty elnöke, akit Vlagyimir Putyin elnök régi szövetségeseként tartanak számon.

A Rosznyefty közlése szerint a cég korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum (BP) a cég tavalyi, rekord nyeresége után a jóváhagyott 441 milliárd rubel (7,4 milliárd dollár) osztalék arányos részére jogosult.

A cég május végi közgyűlésén döntöttek arról, hogy a teljes nyereség felét kifizetik a részvényeseknek.

Ezt mondta Putyin kínai szövetségeséről

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy nagyra értékeli Kína kiegyensúlyozott álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban. Putyin azt is megjegyezte, hogy megérti Kína aggodalmát az ukrán kérdéssel kapcsolatban, és kész tisztázni Oroszország álláspontját – írta az iz.ru.

Nagyra értékeljük a kínai barátok kiegyensúlyozott helyzetét az ukrán válsággal kapcsolatban. Megértjük az ezzel kapcsolatos kérdéseit, aggályait, és a mai ülésen természetesen részletesen kifejtjük álláspontunkat ebben a kérdésben, bár erről már korábban is beszéltünk 

– mondta az államfő.

Február 28-án Kína megtagadta az Orosz Föderáció elleni új szankciók támogatását, amelyeket számos ország vetett ki "a Donbász védelmét célzó orosz különleges műveletre" válaszul. Tisztázták, hogy Kína ellenzi az egyoldalú szankciókat, amelyeknek nincs nemzetközi jogi alapjuk.

HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök
Fotós: Alekszej Druzsinyin / Forrás: MTI/EPA

Orosz rakétacsapás egy ipari létesítményre

Oleksandr Vilkul, a Krivij Rih-i katonai közigazgatás vezetője szerint a telephelyen keletkezett károk súlyosak. Az áldozatokról nem közöltek információt.

Meghalt a Komszomolszkaja Pravda főszerkesztője

Vlagyimir Szungorkin, az orosz Komszomolszkaja Pravda főigazgatója 69 évesen, agyvérzésben halt meg, szeptember 14-én - jelentette a TASZSZ.

A lap 1995 márciusában alakult mint a Komszomol, vagyis a Szovjetunió Kommunista Pártja ifjúsági szárnyának hivatalos orgánuma. Szungorkin 1997-től volt a lap főszerkesztője és főigazgatója is egyben.

Merényletet kíséreltek meg Putyin ellen

Vlagyimir Putyin orosz államfő autója ellen vélhetően egy gyilkos szándékú támadási kísérletet hajtottak végre – írja a brit Daily Mail, az orosz General SVR Telegram-csatornáján megjelent, meg nem erősített információra hivatkozva. 

A híresztelés állításai szerint az orosz elnök limuzinjának bal első kerekénél egy hangos robajra lettek figyelmesek, amit aztán füstfelhő követett. Ezután az autó biztonságosan folytatta az útját, az elnöknek pedig nem esett bántódása. 

További információért kattintson ide.

Baj lehet abból, ha Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákat kap

Ha az USA 300 km hatótávolságú ATACMS ballisztikus rakétákkal látja el Ukrajnát, akkor katonai konfliktusba keveredhet Oroszországgal – mondta Anatolij Antonov az amerikai orosz nagykövet.

Még szorosabbra vonná kapcsolatait Kijevvel Brüsszel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Kijevbe érkezett. Twitter-bejegyzésében közölte, hogy találkozik Volodomir Zelenszkij elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel. Mostani látogatása alkalmával sor kerül olyan egyeztetésekre is, amelyek arról szólnak majd, hogyan tudja az EU szorosabbra vonni a kapcsolatait az ukrán gazdasággal és az ukrán néppel az uniós csatlakozás előmozdítása érdekében – közölte Ursula von der Leyen.

Újabb fontos települést foglaltak el az oroszok

Donyecki, luhanszki és orosz egyesült erők elfoglalták Mayors falut – közölte a RIA orosz állami hírügynökség. A településen az ukrán tüzérség egyik állása volt, ahonnan folyamatos támadásokat tudtak végrehajtani a Donyecki Népköztársaság területén. A RIA tájékoztatása szerint szerdán két települést, Nikolaevkát és Nikolaevka Vtoraya településeket foglalták vissza.

Újraindítják a vasúti közlekedést Harkovból Balaklijába

Az Ukrán Vasutak bejelentette, hogy szeptember 15-én újraindul a vasúti közlekedés Harkov és Balaklija között. A vasúti dolgozók éjt nappallá téve dolgoztak a hidak és a tucatnyi sérült vágány javításán. Balaklija szeptember 8-án szabadult fel Ukrajna gyors ellentámadása során.

Újabb sikertelen ukrán ellentámadás, rengeteg a halott

Sikertelen volt az ukrán partraszállási kísérlet a herszoni régióban, a támadást visszaverték – mondta Kirill Stremousov, a térség katonai-polgári közigazgatásának helyettes vezetője. A RIA orosz állami hírügynökség szerint ukrán tengerészgyalogosok próbáltak bejutni a régióba a Fekete-tenger felől, mintegy 120 ukrán katona halt meg. 

Az ukránok szerint az orosz veszteségek 9-10-szer nagyobbak, mint a sajátjaik

Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára az ukrán 24-es csatornának adott interjújában azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők megtörik a katonai sztereotípiákat, és munkájuk minőségével meglepik a külföldi partnereket. Szerinte veszteségeik körülbelül az orosz veszteségek tizedét érik el.

Robbanásokat hallottak Kirovohrad megyében

Szeptember 15-én éjfél körül robbanásokat jelentettek Kropivnickijben. Andrij Rajkovics, a Kirovohrad megyei katonai adminisztráció vezetője felszólította a lakosságot, hogy vonuljanak fedezékbe. Később arról számolt be, hogy az ukrán légvédelmi rendszerek sikeresen védik a térséget.

Az ukránok szerint visszaverték az oroszok előrenyomulási kísérleteit

Fegyveres erőik visszaverték az orosz támadásokat Spirne, Soledar, Majorszk, Zajceve, Odradivka, Veszela Dolina, Vodjane és Novomihajlivka településeken – jelentette az ukrán vezérkar. Tájékoztatásuk szerint Oroszország 8 rakétacsapást mért Ukrajnára.

Ukrajna felszabadított egy Herszonhoz közeli falut

Ukrajna visszafoglalta Kiselivka falut, állítja Olekszandr Szamojlenko, Herszon megye ukrán törvényhozásának elnöke. Kiselivka kevesebb mint 30 kilométerre található Herszontól, Ukrajna déli ellentámadásának egyik fő célpontjától.

Az orosz csapatok visszatértek Kreminnába

Az orosz csapatok visszatértek Kreminnába, az oroszok által megszállt Luhanszk régió egyik városába, amely eddig teljesen üres volt, és leszakították az ukrán zászlókat, amelyeket a helyi partizánok raktak ki az ukrán katonai sikerek üdvözlésére – mondta Szerhij Hajdaj, a régió elmenekült ukrán kormányzója. Hasonló eset történt Szvatovében is. Az orosz csapatok a luhanszki régió másik városát, Sztarobilszket is elhagyták.

Újabb német Gepardok

Németország további négy Gepard légelhárító ágyút szállított Ukrajnának – jelentette be szerdán a német kormány. Ezzel 24-re nőtt a Németország által Ukrajnának biztosított Gepard-egységek száma.

ENSZ-főtitkár: messze még a béke, de a tűzszünet is

A béke kilátásai jelenleg „minimálisak” – mondta az ENSZ-főtitkár Vlagyimir Putyinnal folytatott telefonbeszélgetése után. „Az az érzésem, hogy még mindig messze vagyunk a békétől. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy hamarosan megtörténhet” – mondta António Guterres, hozzátéve: „Nincs illúzióm, jelen pillanatban minimális az esély a békekötésre. Még a tűzszünet esélye sem látszik” – mondta.

Autóbalesetet szenvedett az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán látogatást tett a harkovi régióban, ahol meglátogatta az Izjumot visszafoglaló csapatokat. Kijevbe visszatértekor egy személyautó ütközött az elnököt szállító konvojjal – közölte a szóvivője, Szergij Nyikiforov, aki csak annyit közölt az elnök állapotáról, hogy megsérült, de nem szenvedett súlyos sérülést. Orvosai megvizsgálták és ellátták. Szintén az elnök orvosai részesítették elsősegélyben a balesetben résztvevő másik autó sofőrjét, majd a mentők kórházba szállították. A szóvivő hozzátette: a baleset körülményeit vizsgálják – írja a BBC

Volodimir Zelenszkij napi videóüzenete a megszokottnál később került csak fel az internetre. Abban nem tett említést a balesetről.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 6175 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5803 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 165 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást. Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 14-én 98 ember, köztük 40 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a rendőrség.

Nyolc orosz rakéta találta el a gátat Krivoj Rog-nál

Nyolc orosz rakéta találta el a dél-ukrajnai Krivoj Rog (Krivij Rih) melletti víztározó gátját, az áttörő víz a város két kerületének 22 utcáját veszélyezteti. Szakértők szerint másodpercenként 100 köbméteres víz zúdul ki az áttörésekből, és az Ingulets folyó vízszintje veszélyesen megemelkedett. Az orosz támadásnak valószínűleg az volt a célja, hogy megrongálja az ukrán pontonhidakat a herszoni ellentámadás megzavarására tett erőfeszítések részeként. Ukrajna szerint a rakétacsapás Oroszország bosszúja volt a közelmúltbeli ellentámadásokért.

Az akcióról az ukrán elnök is beszélt éjszakai videóüzenetében. Úgy fogalmazott: a víztározónak semmiyen katonai stratégiai jelentősége nincs. A támadást végrehajtókhoz szólva azt mondta: „Ti gyengék vagytok, akik civilekkel harcolnak. Gazemberek, akik a csatatérről megszökve, valahonnan messziről próbálnak kárt okozni”. 

A 630 ezer lakosú Krivoj Rog jelentős acélipari város, 2016 óta Miskolc partnertelepülése, Volodimir Zelenszkij szülővárosa.

Zelenszkij már 8500 négyzetkilométernyi visszafoglalt területről beszél

Éjszakai televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a Harkov környéki villámellentámadás példátlan megmozdulás volt az ukrán katonák részéről – ismét sikerült megtenniük azt, amit sokan lehetetlennek tartottak. Az elnök szerint az ukrán csapatok már mintegy 8500 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza. 

Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az orosz hadsereg az alatt a több mint öt hónap alatt, amíg Harkov térségében tartózkodott, meg sem próbált valamit tenni az emberekért. Csak lerombolt falvakat hagytak maguk után, némelyikben egyetlen ép ház sem maradt. „A megszállók az iskolákat szemétlerakóvá változtatták, a templomokat pedig – összetörve, szó szerint WC-vé változtatták” – fogalmazott az ukrán elnök, aki szerint a világnak látnia kell azt a pusztítást, éreznie kell azt a fájdalmat, amelyet Oroszország okozott az ukránoknak.

Éjszakai videóüzenetéen azt mondta az ukrán elnök, hogy a harkovi régióban 150 ezer ukrán ember ismét azt érezheti, hogy hétköznapi, biztonságos, normális életet élhet. Volodimir Zelenszkij kiemelte: öt nap alatt 110 km-t haladtak előre az ukrán erők és felszabadítottak csaknem 400 települést. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában