Ukrán válság

2022.03.19. 08:00

Kijárási tilalmat rendeltek el Zaporizzsjában – cikkünk frissül

Kövesse folyamatosan frissülő cikkünkben az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit!

Több mint 4000 civil menekült el Mariupolból a szombati napon

 

Humanitárius folyosókon keresztül több mint 4000 civil tudott elmenekülni a háborús területről - írta meg a Sky News.

Velük együtt több mint 6000 ember hagyta el otthonát a mai napon.

 

Teljesen kiégett egy 15 emeletes ház, az ablakain ömlik a füst - videó

 

Orosz altábornagy halt meg Csernobajevka városában egy tüzérségi csapásban

 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint egy tüzérségi támadásban Csernobajevkában meghalt Andrej Mordvicsev orosz altábornagy.

 

Kijárási tilalmat rendeltek el Zaporizzsjában

 

Másfél napos, hétfő reggel hat óráig tartó kijárási tilalmat rendeltek el a közép-ukrajnai Zaporizzsjában.

A város vasútállomásán is szünetel a vonatok közlekedése ebben az időszakban - közölte az ukrán vasúttársaság.

AZ ELMÚLT NAPOKBAN SOKAN MENEKÜLTEK ZAPORIZZSJÁBA AZ ORSZÁG MÁS TERÜLETEIRŐL, TÖBBEK KÖZÖTT AZ OSTROM ALATT ÁLLÓ MARIUPOL AZOVI-TENGERI KIKÖTŐVÁROSBÓL.

A zaporizzsjait megelőzően Kijevben rendeltek el kijárási tilalmat keddtől csütörtök reggelig, az ukrán főváros lakói csak azért hagyhatták el otthonaikat, hogy biztonságos óvóhelyekre juthassanak.

 

700 embert sikerült evakuálni Luhanszk megyéből

 

 Ukrajna szerint körülbelül 700 embert sikerült ma kimenekíteni az ország Luhanszki területéről.

 

Így csapódott be a hiperszonikus rakéta - videó

 

Ahogy azt korábban több lap is megírta, az orosz hadsereg egy korábban háborúban még nem használt,  hiperszonikus rakétát vetett be, amivel egy ukrajnai földalatti fegyverraktárat pusztítottak el. Az alábbi videón látszik a becsapódás helye:

 

Két gyerek halt meg Luhanszkban

 

Tíz civil halt meg Kijevben és Luhanszkban az elmúlt két napban - írja a BBC.

Hét civil meghalt, öten pedig megsérültek a kijevi régióban található Makarivot ért támadás során március 18-án. 

Egy nő és két gyerek halt meg a Luhanszkban található Rubezhnoje településen, miután egy bombázás következtében rájuk omlott egy ház március 19-én. A romok alól egy harmadik gyereket ki tudtak menteni, az ő állapota stabil.

 

Lavrov szerint az Egyesült Államok miatt nincs még békemegállapodás

 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az Egyesült Államok tartja vissza Kijevet attól, hogy elfogadja Moszkva békefeltételeit a tárgyalásokon - írja a BBC.

"Mindig az a benyomásom, mintha valaki kézen fogva vezetné az ukrán delegációt, legnagyobb valószínűséggel az Egyesült Államok, és ezért nem mennek bele a békefeltételekbe" - mondta az orosz Interfax hírügynökség szerint.

Lavrov ugyanakkor nem tudta bizonyítani, hogy az Egyesült Államok befolyásolná Ukrajnát, és a két érintett ország szerint sincs szó erről.

Antalya, 2022. március 11. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Dmitro Kuleba ukrán és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel folytatott megbeszélést követõen Antalyában 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP
Forrás: -

 

127 szabotőrt fogtak el Kijevben

 

127 szabotőrt fogtak el Kijevben a háború kezdete óta az ukrán főváros vezetése szerint - írja a BBC.  Szerintük az útzárak kulcsfontosságúak voltak az orosz párti ügynökök elfogásában, akiket szabotázzsal és beszivárgással vádolnak.

Azt is közzétették, hogy Kijevben 35 piac és 635 bolt működik továbbra is, biztosítva van a város hosszú távú ellátása.

 

Egy ukrán újságíró elrablásával vádolják az oroszokat

 

Egy ukrán újságíró elrablásával vádolják az oroszokat - írja a Sky News. Az ukrán főügyészség nem nevezte meg az újságírót, aki az ország keleti és déli részéről tudósított a háborúról a Hromadske hírügynökségnek, és kedden tűnt el az ostromlott Bergyanszkból. Azóta semmit sem tudni róla, ezért a hatóságok nyomozást indítottak az ügyben.

 

Washington Stryker-századot küld Bulgáriába

 

Az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Stryker páncélozott harcjárművekkel felszerelt gyalogos századot vonultat fel Bulgáriában, a NATO harccsoportja keretében, a szövetség keleti felének erősítésére Ukrajna orosz lerohanása után - jelentette be szombaton Kiril Petkov bolgár kormányfő.

Az amerikai hadsereg Stryker típusú páncélozott harci járműve, fotó: AFP

"Az Egyesült Államok beleegyezett a Stryker-század felvonultatásába. Ez erős jelzés valamennyi NATO-szövetségesünk számára" - mondta Petkov szombati szófiai sajtótájékoztatóján, melyet Llyod Austin amerikai védelmi miniszterrel közösen tartott. Bulgária, amely Moszkva szoros szövetségese volt a hidegháború idején, azóta azonban az Európai Unió és a NATO tagállama lett, legfeljebb ezer fős harccsoportot hoz létre a NATO Európai Szövetséges Főparancsnoksága alatt. A harccsoportban várhatóan más szövetséges államok katonái is részt vesznek.

Llyod Austin elmondta:

Szerettem volna hangsúlyozni a bejelentés fontosságát: Bulgária többnemzetiségű NATO-harccsoportot állít fel és vezet. Ez fontos lépés és teljes mértékben támogatjuk.

Petkov közölte, hogy Bulgária továbbra is küld humanitárius segélyt Ukrajnába, és fogad a háború elől menekülő ukránokat, de egyelőre

nem tervez fegyvereket küldeni Kijevnek, mivel a Fekete-tenger partján fekvő ország túl közel van a konfliktushoz.

 

Folytatódnak a mentési munkálatok a Mikolajivnál lebombázott katonai bázisnál

 

Folytatódnak a mentési munkálatok a Mikolajivnál lebombázott katonai bázisnál - írja a BBC. Egy belga újságíró, Robin Ramaekers szerint szombat reggel 80 holttestet emeltek ki a romok közül. A halálos áldozatok pontos száma még nem ismert.

 

Magyarország újabb humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának

 

Több száz infúziós állvány, egészségügyi ellátáshoz szükséges bútorok, sebészeti beavatkozáshoz szükséges eszközök (orvosi csipeszek, ollók, érfogók, műszertálcák), több ezer sebészeti műtőkesztyű, infúziós kellékek, orvosmechanikai eszközök, gyógyszerek és kötszerek alkotják azt a segélyszállítmányt, amelyet hazánk indít útnak a háború sújtotta Ukrajna megsegítésére.

 

Ukrajna szerint már 14 ezer orosz katona halt meg

 

Ukrajna szerint már 14400 orosz katona halt meg a háború kezdete óta - írja a BBC. Az ukrán kormány azt is írta, hogy rengeteg orosz katonai felszerelést is elpusztítottak, köztük 100 repülőt és helikoptert, valamint 60 tankot is.

Aerial footage released by the Azov Battalion of the National Guard of Ukraine on Wednesday March 16, 2022 shows Russian army tanks are destroyed as they enter the besieged city of Mariupol in southeastern Ukraine. Ukraine?s ministry of defence has described Mariupol as the worst front of the war. Mass graves have been dug on the outskirts of the city and the bodies of men, women and children have been left on the streets. More than 400,000 of its inhabitants are either without or with dwindling access to running water, food and medical supplies. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Forrás: EyePress via AFP

Ugyanakkor nyugati hírszerzői források körülbelül 7000-re teszik a halott orosz katonák számát, a sérültek száma pedig 14 ezer és 21 ezer között lehet.

 

Utcai harcok nehezítik a mentési munkálatokat Mariupolban

 

Vadim Bojcsenko, Mariupol polgármestere szerint utcai harcok nehezítik a civilek evakuálását, illetve lehetetlenítik el a szerdán lebombázott színház pincéjében rekedtek kimentését - írja a BBC. A mentőegységek csak akkor tudnak haladni a romok eltakarításával és az emberek kiemelésével, amikor éppen nincs összecsapás a városban. 

Az egységeink mindent megtesznek azért, hogy megtartsák a pozícióikat a városban, de az ellenség csapatai sajnos nagyobbak a mieinknél 

- mondta a polgármester.

Mariupol, 2022. március 16. Tüzérségi támadásban megsérült férfit visznek a mariupoli 3. számú kórházba 2022. március 15-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka

Az elmúlt öt napban 40 ezer ember hagyta el a várost, és még 20 ezren várnak arra, hogy evakuálhassák őket.

 

Több mint nyolcezren érkeztek pénteken az ukrán-magyar határon

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság közölte, hogy Magyarország területére

2022. március 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 8 043 fő, a román-magyar határszakaszon 16 810 fő lépett be.

Hozzátették, hogy a háború viszontagságai elől menekülők a rendőrségtől továbbra is minden segítséget megkapnak.

Beregsurány, 2022. március 13. Az orosz-ukrán háború elõl Ukrajnából menekülõ fiatalok kártyáznak a beregsurányi általános iskola tornatermében kialakított segítségponton 2022. március 13-án. MTI/Balázs Attila
Forrás: Balázs Attila / MTI

 

Kék-sárga ruhában érkeztek meg az orosz űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra


Három orosz űrhajós, Oleg Artyemjev, Denis Matveev és Szergej Korszakov szombat reggel az ukrán zászló színeiben, sárga és kék egyenruhát viselve jelentek meg a Nemzetközi Űrállomáson - írja a Fox News. Ők az első asztronauták, akik az orosz-ukrán háború kezdete óta a Nemzetközi Űrállomásra érkeztek.

Oleg Artyemjev azt nyilatkozta, hogy minden érkező csapat maga választhatja ki, milyen stílusú egyenruhában érkezik.

Most nekünk kellett színt választani, de igazság szerint sok sárga ruhát halmoztunk fel, ezért azokat kellett használnunk

- mondta.

A három űrhajós Kazahsztánból indult a Nemzetközi Űrállomásra, ahol rajtuk kívül két orosz, négy amerikai és egy német asztronauta tartózkodik.

 

Oroszország beismerte, hogy hiperszonikus rakétát használt

 

Az orosz hadsereg nagy föld alatti rakéta- és lőszerraktárakat rombolt le a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyében hiperszonikus rakétával - közölte szombaton az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint az orosz védelmi minisztérium.

A tárca közlése szerint az orosz erők katonai rádió- és felderítési központokat romboltak le Odessza kikötőváros közelében, tengerparti rakétarendszerekkel - írta az Interfax. A bejelentéseket a Reuters brit hírügynökség független forrásból nem tudta megerősíteni.

Oroszország korábban még nem vetet be hiperszonikus rakétát sem Ukrajnában, sem Szíriában. Első, 2018-as sikeres tesztje óta több hadgyakorlaton felvonultatták.

Moszkva szerint ez a fajta nagyon jó manőverezőképességű ballisztikus rakéta

minden légvédelmi rendszerrel szemben ellenálló.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy szombatra virradó éjszaka az orosz erők 69 katonai létesítményt támadtak Ukrajnában, közöttük tizenkét katonai raktárt és 43, harci járművek számára fenntartott parkolót. Ezenkívül az orosz légierő légvédelmi egysége lelőtt tizenkét ukrán drónt. 

 

Ukrajna szerint 112 gyerek halt meg a háborúban

 

Ukrajna szerint 112 gyerek halt meg a háborúban eddig, 140 gyerek pedig megsérült - írja a Sky News.

Az orosz és az ukrán erõk közötti harcok során megsérült hétéves Vova egy harkivi kórházban gyógyul 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszky
Forrás: Vaszilij Zslobszky / MTI/EPA

Oroszország taktikaváltásra kényszerült

 

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kiadott egy hírszerzési elemzést, amelyben arra figyelmeztet, hogy az orosz taktika megváltoztatása további civilek halálát okozhatja Ukrajnában.

A Kreml eddig nem érte el eredeti céljait, Oroszországot meglepte az ukrán ellenállás mértéke és hevessége. Kénytelenek voltak változtatni, és most a lemorzsolódás stratégiáját követik

– áll a közleményben.

KHARKIV, UKRAINE - MARCH 14: Residential building in the city center bombed around 11 a.m. by the Russian armed forces in Kharkov, Ukraine on March 14, 2022. Andrea Carrubba / Anadolu Agency (Photo by Andrea Carrubba / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Forrás: Anadolu Agency via AFP / Andrea Carrubba

Ez valószínűleg a tűzerő válogatás nélküli alkalmazását jelenti, ami tovább növelheti a polgári áldozatok számát, az ukrán infrastruktúra tönkretételét és a humanitárius válság fokozódását.

 

Ukrán nyelvű útinfók a magyar gyorsforgalmi utakon

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a gyorsforgalmi utakon található digitális tábláin három nyelven megjelenő feliratainál az elmúlt napokban már ukrán nyelven is közölnek út- és közlekedési információkat, hogy az Ukrajnából érkezők komfortosabban és biztonságosabban használhassák a magyarországi autópályákat. A projekt első körben az M3-as autópályán indult el.

A közútkezelő szakemberei összesen 300 féle előre programozott digitális jelzésképhez tartozó felirathoz készítettek az angol és magyar mellett ukrán nyelvű szövegeket. Külön kihívás volt, hogy a forgalomirányítói program nem kezel cirill betűket, így a szövegeket pixelenként rajzolták meg a Közút munkatársai.


Így segítenek a rendőrök a Keletiben

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság alábbi videójának tanúsága szerint amellett, hogy a rendre vigyáznak, segítenek a vonatról való leszállásban, a csomagok hordásában, az emberek irányításában, de még a gyerekekkel is játszanak olykor:

 

Újabb orosz parancsnok eshetett el Ukrajnában

 

Tüzérségi csapás után meghalt egy orosz parancsnok az ukrán Csernobajevka városában – közölte szombaton Facebook-bejegyzésében az ukrán fegyveres erők vezérkara. A bejegyzésben az áll, hogy az áldozat Andrej Mordvicsev altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők Déli Katonai Körzete 8. Egyesített Hadseregének parancsnoka.

Napi frissítésében azt is hozzátette, hogy a háborús frontvonal nem változott jelentősen az elmúlt 24 órában, de azt írják, hogy az ukrán csapatoknak sikerült több orosz menetoszlopot megsemmisíteniük Mikolajiv és Szumi régiókban.

Az altábornagy halálát orosz részről nem erősítették meg.

 

12 légi célpontot semmisített meg az ukrán hadsereg

 

A BBC arról ír, hogy az ukrán fegyveres erők szerint légvédelmük legalább 12 orosz légi célpontot semmisített meg – két repülőgépet, három helikoptert, három drónt és négy cirkálórakétát.

A helyi jelentések az elnöki hivatal vezetőjének tanácsadójára hivatkozva hozzátették, hogy a fegyveres erők a csornobajvkai repülőteret is sújtották, ahol Oroszország flottájának egy részét helyezte el.

A BBC nem tudta ellenőrizni ezt az információt.

 

A harcok elérték Mariupol központját

 

Mariupol polgármestere megerősítette azokat az orosz híreket, amelyek szerint a harcok elérték a város központját. Állítólag a város lakóépületeinek több mint 80%-a megsérült vagy megsemmisült az orosz bombázás kezdete óta.

gi támadásban megrongálódott lakóházat néz egy férfi Mariupolban 2022. március 13-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Forrás: Jevhen Maloletka / MTI/AP

 

Pénteken hét humanitárius folyosó működött

 

Volodimir Zelenszkij azt is elmondta éjszakai bejelentkezésében, hogy pénteken hét humanitárius folyosó működött: hat a Szumi régióban, egy a donyecki régióban. Több mint 9000 embert evakuáltak az ostromlott Mariupolból.

Civilek evakuációja a kelet-ukrajnai Mariupolból 2022. március 18-ánAnadolu Agency via AFP / LEON KLEIN

Összesen több mint 180 000 ukránt mentettek ki a humanitárius folyosókon, ugyanakkor azt állítja, hogy az oroszok a legtöbb területen továbbra is akadályozzák a humanitárius segélyek szállítását az ostromlott városokba.

 

Támogatást kapnak az otthonaikat elhagyni kényszerülők

 

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében beszélt arról is, hogy átfogó program készül az otthonukat elhagyni kényszerülők támogatására. Közvetlen pénzügyi segítséget jelentett be, de ennek összegéről vagy más részleteiről nem beszélt.

A kormány jelenleg javaslatokat készít a belső menekültek lakhatására, illetve a háborúban megsemmisült lakások újjáépítésére vonatkozóan. Megtérítik azoknak a rezsiköltségeit, akik a megszállt területekről érkező családokat fogadtak be otthonaikba.

Dozens of families gather in the a baptist church turned into shelter since the russian ivasion in Ukraine, on March 14, 2022, in Lviv, Ukraine. (Photo by Gustavo Basso/NurPhoto) (Photo by Gustavo Basso / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Forrás: NurPhoto via AFP / Gustavo Basso

Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette, hogy

minden bürokratikus akadályt elhárítottak, így eltörölték a vámot és az áfát, valamint a legminimálisabbra csökkentették az adminisztrációs terheket, hogy az országba érkező áruk minél előbb eljuthassanak az emberekhez.

Ez szerinte hadiállapot idején elkerülhetetlen.

 

Átfogó béketárgyalásokat sürgetett az ukrán elnök

 

Átfogó béketárgyalásokat sürgetett Oroszországgal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat hajnalban közzétett, legújabb videóüzenetében, melyben egyben arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak nemzedékekre lesz szüksége, hogy kiheverje a háborús veszteségeket.

Azt akarom, hogy mindenki hallja, amit mondok, különösen Moszkvában. Itt az idő, hogy találkozzunk, ideje, hogy beszéljünk

- hangoztatta az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij azt is bejelentette, hogy minden bürokratikus akadályt elhárítottak, így eltörölték a vámot és az áfát, valamint a legminimálisabbra csökkentették az adminisztrációs terheket, hogy az országba érkező áruk minél előbb eljuthassanak az emberekhez. Ez szerinte hadiállapot idején elkerülhetetlen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában