pusztítás

2021.11.05. 12:24

Kolumbiában felgyorsult az erdőirtás a gerillákkal kötött 2016-os békemegállapodás óta

A jelentés készítői sürgették a kormányt, hogy teljes mértékben hajtsa végre a békemegállapodás földosztási terveit, és lépjen fel az erdőirtást finanszírozó bűnözők ellen.

Felgyorsult az erdőirtás Kolumbiában a kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet 2016-ban megkötött békemegállapodása óta – állapította meg az Nemzetközi Válságcsoport (ICG) nemzetközi elemzőintézet.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés szerint csak 2017-ben – a békekötés utáni évben – mintegy 225 ezer hektárnyi erdőt pusztítottak el Kolumbiában.

A dokumentumban kiemelték, hogy miközben a FARC is kíméletlenül pusztította a környezetet, megszűnése után más felkelőcsoportok és a szervezett bűnbandák vonták felügyeletük alá az addig a FARC ellenőrzése alatt álló területeket.

Mivel a hatalom jogérvényesítő képessége vidéken még mindig gyenge, ezek a csoportok elkezdték kiirtani az erdőt, hogy kokacserjét termesszenek, szarvasmarhát tartsanak, illegális aranybányászatot és fakitermelést folytassanak, egyes esetekben legális vállalkozásokkal együttműködve.

Az erdőirtás azonban nem kizárólag az illegális csoportok műve volt az ICG szerint. Jövedelemmel kecsegtető erdőirtásba kezdtek a belső menekültek tízezrei és a konfliktus más áldozatai, akik közül sokan rendkívül szegények.

A jelentés készítői sürgették a kormányt, hogy teljes mértékben hajtsa végre a békemegállapodás földosztási terveit, és lépjen fel az erdőirtást finanszírozó bűnözők ellen.

Mint az elemzésben kiemelték, határozottabb állami fellépés nélkül Kolumbia nem lesz képes sem arra, hogy 2030-ra elérje az erdőirtás megszüntetésére vonatkozó célját, sem arra, hogy teljesítse a párizsi klímaegyezményben vállalt ambiciózus kötelezettségét, amely szerint a kitűzött időpontra 51 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában