Ország-világ

2021.09.17. 15:18

Karácsony elkotyogta Brüsszel tervét: így avatkoznának bele a magyar választásokba (videó)

Karácsony szerint a döntés alapján népszavazást kell kiírni arról, hogy Magyarország uniós tag akar maradni.

Karácsony Gergely fõpolgármester a magyar kultúra napján sajtótájékoztatót tart a budapesti Gerlóczy utcában 2020. január 22-én. A Városháza Gerlóczy utcai épületszárnyában kap helyet a Budapest Galéria, és az idén elkezdõdik a Merlin Színház korábbi, az utcában álló épületének felújítása.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az Európai Bíróság még a jövő évi magyar parlamenti választások előtt ki fogja mondani, hogy Magyarország nem jogállam – szólta el magát Karácsony Gergely baloldali miniszterelnök-jelölt az Inforádiónak adott interjújában – írja a Magyar Nemzet.

Karácsony szerint a döntés alapján népszavazást kell kiírni arról, hogy Magyarország uniós tag akar maradni, ez pedig fontosabb kérdés annál, hogy lesz-e kétharmados többségük a parlamentben.

„Még a jövő évi országgyűlési választások előtt az Európai Bíróság meg fogja állapítani, hogy a magyar kormány szisztematikusan leépítette a jogállamokat, az alkotmányos ellensúlyokat, és azt, hogy ahogyan Magyarország ma működik, az nem összeegyeztethető az uniós alapértékekkel és az uniós joggal” – mondta Karácsony Gergely, baloldali miniszterelnök-jelölt az Inforádiónak adott nyilatkozatában.

Hozzátette: abban a helyzetben lesz Magyarország, hogy el kell döntenie, az EU tagja marad és megváltoztatja közjogi rendszerét, vagy kilép az unióból. „Nem kérdés, hogy utóbbi nem alternatíva (…), éppen ezért azt gondolom, hogy olyan módon kell a magyar alkotmányosság kérdését rendezni, amiben a magyar társadalom jogos igényét, a parlamenti többség jogos igényét és az Európai Unió jogos igényét hozzuk egy platformra” – jelentette ki.

Karácsony szerint „ezt a tétet kell a magyar döntéshozók elé helyezni”, és „egy népszavazással kell hitet tenni arról, hogy Magyarország meg akarja változtatni az alkotmányos rendszerét, mert az Európai Unió tagja akar maradni. Én ebben hiszek, és ez szerintem sokkal fontosabb, mint az, hogy a parlament önmagában milyen döntéseket hoz bizonyos kétharmados ügyekben.”

A videóban a szóban forgó rész 23:47-től kezdődik.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában