Járvány

2020.05.03. 11:15

Operatív Törzs: holnaptól érettségi, megtettek minden óvintézkedést (videó)

Aki szeretné, még holnap reggel is elhalaszthatja az érettségit – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Hazánkban az igazolt fertőzöttek száma 2998 főre és elhunyt újabb öt idős krónikus beteg. Ezzel 340 főre emelkedett az elhunytak száma, 629-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a friss adatokat Gál Kristóf szóvivő az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt mondta, a magyarok fegyelmezettségének is köszönhető, hogy nem szabadult el a vírus, így holnaptól meg tudják tartani az érettségi vizsgákat – tájékoztat a Magyar Nemzet.

Aki szeretné, még holnap reggel is dönthet úgy, hogy őszre halasztja az érettségit

– emlékeztetett az államtitkár.

Mint mondta, minden intézménybe megérkeztek a maszkok, kesztyűk és kézfertőtlenítők, amelyeket a tanárok és a diákok kapnak.

A maszkviselés belépéskor kötelező és a vizsga közben is erősen ajánlott

– tette hozzá. Az idősebb, krónikus betegséggel küzdő tanárokat tehermentesítették a felügyelet alól – mondta Maruzsa Zoltán. A biztonsági intézkedések között említette, hogy legfeljebb tíz fő lehet a teremben és másfél méteres távolságot kell tartaniuk.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hétfőtől megkezdődik a védekezés új szakasza, a kijárási korlátozásokkal kapcsolatos új szabályok életbe lépnek.

Budapesten és Pest megyében hatályban maradnak a korlátozások, az ezen kívül eső területeken az üzletek, strandok, szabadtéri múzeumok nyitva tartanak.

Hétfőtől

mindenki köteles az üzletekben történő vásárlás és utazás során szájat és orrot eltakaró eszközt viselni,

amely lehet például orvosi maszk, sál vagy kendő.

Új szabályozás a sportrendezvények és sportedzésekről szóló rendelet: a sportesemények nézők nélkül megtarthatóak, sportegyesület által szervezett sportesemény, tömegsport és szabadidős tevékenység szintén megengedett.

3512 rendőri intézkedést hajtottak végre, ebből 1751 figyelmeztetés, 986 helyszíni bírság kiszabása, 775 esetben feljelentés történt. Az ellenőrzések száma meghaladta a 44 ezret. Az elmúlt 24 órában 916 hatósági házi karantént rendeltek el, ezzel az összes házi karantén száma 10 786-re nőtt. Az elmúlt 24 órában 23 ezzel kapcsolatos magatartásszegés történt, 1453 esetben intézkedtek összesen magatartásszegéssel összefüggésben.

A határforgalommal kapcsolatban Kiss Róbert elmondta, a belépő oldalon Röszke átkelőnél egyórás, kilépő oldalon Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani.

Szlávik János infektológus főorvos arról tájékoztatott, az elmúlt két hónapban sokat tanultunk a koronavírusról. A gyermekek szinte tünetmentesen vészelik át a járványt. A vírus mutálódik, változik, de a terjedésről nincsenek még pontos ismereteink. Az intézkedések elegendőnek tűnnek, alkalmazzuk a kezelési módszereket, melyek jónak bizonyulnak. Immunterápiát alkalmazunk az immunrendszer támogatásáért. Hatékony vírusellenes terápiákat is alkalmazunk, valamint vérplazma terápiát.

Szeptemberben elérhető lesz a világ számára egy vagy két hatékony oltóanyag.

Szlávik János köszönetet mondott az orvosok, nővérek, járványügyi szakemberek, katonák, rendőrök és mindazok felé, akik részt vettek az ország védelmében.

Felhívta a figyelmet, az édesanyákat megfelelő távolságtartással köszöntsük fel, ha lehetséges, inkább csak telefonon.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert azt mondta: a külföldről hazaérkező magyarok továbbra is egészségügyi vizsgálaton esnek át, és tünetmentesen is tizennégy napos házi karanténba kerülnek. A legtöbb szabálysértés között említette az alezredes, hogy az üzleteket nem a kijelölt idősávban látogatják az emberek és megszegik a kijárási korlátozást.

Nem minősül szabálysértésnek, ha valaki ügyintézéskor megjelenik a hivataloknál

– tette hozzá.

A vendéglátó egységeknél megengedett a teraszok használata és a belső mosdót is igénybe vehetik a vendégek.

Kiss Róbert hangsúlyozta, Budapesten és Pest megyében holnaptól is érvényben marad a kijárási korlátozás, amelyet a rendőrök továbbra is ellenőrizni fognak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában