Illegális bevándorlás

2018.01.17. 12:46

Az osztrák kancellár szerint sem működik a kvótarendszer

Működésképtelen a kvótarendszer és trendforduló szükséges a migrációs válság kezeléséhez, mert bármikor ismét emelkedésnek indulhat az Európába érkezők száma – jelentette ki Sebastian Kurz egy szerdai német lapinterjúban.

Az osztrák kancellár a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lapban a berlini bemutatkozó látogatásához időzítve megjelent interjúban a bevándorlás témakörével kapcsolatban kiemelte, hogy a migráció mostani „modellje nagyon igazságtalan”, mert csak azok jutnak el Európába, akik meg tudják fizetni az embercsempészeket.

Ez „nem lehet az Európai Unió modellje”, ezért trendfordulót kell végrehajtani, el kell érni, hogy „mi döntsünk, és ne az embercsempészek” – mondta.

Az utóbbi két évben sikerült előrelépni, számos ország „jó irányba mozdult el”, így például a német álláspont is sokkal közelebb van az osztrák állásponthoz, mint 2015-ben. Azonban sok további lépést kell tenni, mert a válság nem ért véget, és bármikor ismét elmélyülhet – fűzte hozzá.

Most az uniós külső határ védelmére kell összpontosítani a menekültek kvótákon alapuló, tagországok közötti elosztásáról szóló „állandó vita” helyett – tette hozzá az osztrák kancellár.

Arra a kérdésre, hogy mit kell tenni a menekültek elosztásáról rendelkező EU-s döntések végrehajtásától elzárkózó tagállamokkal, azt mondta, hogy az EU döntéseit „alapvetően tiszteletben kell tartani”, és ez Lengyelországra és Magyarországra is érvényes, de a kvótarendszer nem működik, és akkor sem érné el a célját, ha működne.

Ugyanis az akaratuk ellenére és az adott ország akaratának ellenére valamely tagállamban elhelyezett emberek néhány év múlva megszereznék az EU-n belüli szabad letelepedés jogát, és így elköltöznének Németországba vagy Ausztriába – fejtette ki Sebastian Kurz, kiemelve: reméli, hogy hamarosan elkezdődik a „fenntartható megoldások” alkalmazása.

A belső határellenőrzés nélküli Európa alapja a külső határ védelme, ezért nem szabad magukra hagyni a külső határon fekvő országokat, köztük Görögországot és Olaszországot – mondta arra a kérdésre, hogy milyen fajta szolidaritást tart szükségesnek. A második elem a rászorulók támogatása helyben, a hazájuk térségében, a harmadik pedig egy áttelepítési program, amelynek keretében közvetlenül a háborús övezetekből fogadnak be embereket.

Ennek az Ausztráliában, Kanadában és korábban Ausztriában is alkalmazott megoldásnak köszönhetően az emberek nem kockáztatják az életüket, nem finanszíroznak embercsempészeket, a fogadó országok pedig fel tudnak készülni az integrációjukra – mondta az osztrák kancellár.

Azzal kapcsolatban, hogy Ausztria a menekültpolitikában hidat kíván építeni a visegrádi országok és Németország között, kiemelte, hogy egyre nehezebb lesz az együttműködés, ha nem sikerül csökkenteni a feszültséget az EU keleti és nyugati része között, ezért Ausztria az EU összetartásának erősítése érdekében a híd szerepét kívánja betölteni.

A bécsi vezetés számára fontos ügyeket a júliusban kezdődő osztrák soros uniós elnökség programja is jelzi. Ezek között az első helyen a biztonság áll, amelyhez a radikalizáció és a terrorizmus elleni küzdelemtől az EU-ba irányuló illegális migráció leállításáig számos kérdés tartozik.

Borítókép: Georges Schneider / APA-PictureDesk via AFP

Ezek is érdekelhetik