Ötletelés

2024.03.02. 09:00

Ez a FIFA álláspontja az ideiglenes kiállításról és a kék lapról

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését, melynek teszteléséről szombaton dönt a futball szabályalkotó testülete (IFAB).

MW

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) ellenzi a kék lap bevezetését

Forrás: AFP

Fotó: Claudio Pasquazi

„Nem lesz kék lap a legmagasabb szinten. Ez egy olyan téma, amely számunkra nem létezik” – jelentette ki Gianni Infantino, a FIFA elnöke amikor megérkezett a skóciai Loch Lomondba az IFAB ülésére. 

A FIFA teljes mértékben ellenzi a kék kártya bevezetését, ha úgy tetszik, piros lapot mutat a kék lapnak.

Infantino hozzátette, mindig nyitottak az új ötletekre és javaslatokra, ugyanakkor meg kell védeni a játék lényegét és hagyományait.

Az ideiglenes kiállítást magával vonó kék lap nem új keletű, mivel az amatőr futballban a sárga és a piros lap bevezetése előtt bevett szokás volt a tízperces büntetés. 

Ezt akkor kapták a játékosok, ha például egy közepesen súlyos szabálytalansággal akadályoztak meg egyértelmű gólhelyzetet, vagy verbálisan támadták a bírót. 

A jelenlegi ötletgazdák szerint a kék lap átmenetet jelenthetne a sárga és a piros kártya között. Két kék lap ugyanúgy kiállítást érne, mint két sárga, illetve egy-egy sárga és kék lap is pirosat eredményezne.

A labdarúgás „grál lovagjainak” is nevezett IFAB nyolc tagból áll: képviselteti magát az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség - egyfajta tisztelgésül a sportág gyökerei előtt -, továbbá négy főt delegál a FIFA. Mivel a döntésekhez többség szükséges, a világszervezet megakadályozhatja a neki nem tetsző határozatokat.

A mostani tanácskozáson a tagok még nem döntenek a kék lap bevezetéséről, csak arról, hogy teszteljék-e egy szezonon át. 

Az angol szövetség már felajánlotta, hogy a kupasorozataiban próbálják ki először az újítást.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában