Elemzés

2023.08.27. 10:14

Majdnem a Newcastle csapatába igazolt Szoboszlai

Sokáig úgy tűnt, hogy Szoboszlai Dominik a Newcastle United futballistája lesz idén nyáron, végül azonban annak ellenére is a Liverpool mellett döntött, hogy Jürgen Klopp együttese a szarkákkal ellentétben nem indul a Bajnokok Ligájában idén. A volt edzője által modernkori David Beckhamnek nevezett Szoboszlai ma 17.30-kor a Premier League-ben a pályán bizonyíthatja, hogy megérte ellenállni a szaúdi pénz csábításának, amely Newcastle-t rég bekebelezte. A Magyar Nemzet írása.

MW

Szoboszlai Dominik labdarúgó az EM Sports menedzserirodájában tartott sajtótájékoztatón 2023. július 4-én. A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya az RB Leipzigtől a Liverpool FC-hez igazolt

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Minden héten háború – Al Pacino legendás filmjének a címével is jellemezhetnénk Szoboszlai Dominik kezdeti időszakát a Premier League-ben, hiszen 

a Liverpool 70 millió eurós nyári szerzeménye egymás után különleges meccseken lép pályára. 

A Chelsea elleni (1-1) idegenbeli rangadón kezdett Angliában, aztán az első hazai mérkőzése a válogatottbeli társ, Kerkez Milos elleni rivalizálás miatt volt emlékezetes a Bournemouth ellen (3-1), most pedig a Newcastle United következik a sorban. 

Egy újabb rangadó BL-induló ellenféllel szemben, ráadásul Szoboszlai kis híján a szaúdiak által pénzelt szarkák mezébe öltözött a nyáron.

Még a Liverpool feltűnése előtt rengeteg cikk jelent meg arról, hogy Szoboszlai Lipcséből a Newcastle Unitedbe kerülhet, egyes hírek szerint ő volt Eddie Howe csapatának a legfőbb kiszemeltje. Nem a pénzen múlt a transzfer, ahogy a Liverpool kifizette a magyar válogatott csapatkapitányának 70 millió eurós kivásárlási árát a németeknek, úgy ezt a Newcastle is könnyedén megtehette volna, 

vélhetően azonban Szoboszlai inkább a tradíciót és az Anfield Roadot választotta.

Cristiano Ronaldo igen, Szoboszlai Dominik nem 

A Newcastle 2021-ben lett a PIF-ként (Public Investment Fund) emlegetett szaúdi pénzügyi alap tulajdona. 

Ezt Szaúd-Arábia 1971-ben hozta létre, és ide terelte az olajüzletből származó vagyonát, amely ma már állítólag 800 milliárd dollár lehet.

A közel-keleti állam az elmúlt években ebből áldoz egyre nagyobb összeget a sportra, azon belül is a futballra. Gyakorlatilag szinte bárkit megvesznek kilóra. 

Tavaly decemberben Cristiano Ronaldo volt az első nagy sztár, aki a szaúdi ligába igazolt, de azóta már Neymar, Karim Benzema, Sadio Mané, Roberto Firmino vagy éppen N’Golo Kanté is követte őt az országba a teljesség igénye nélkül.

A PIF első igazán nagy futballbefektetése azonban a Newcastle United volt, amelyet két év alatt eljuttatott a BL-be. A Premier League előző idényében a csapat épp a Liverpoolt megelőzve végzett a negyedik helyen a bajnokságban, s ezzel 2002 óta először jutott be a legrangosabb európai kupába, a Liverpool meg 2016 óta először maradt ki onnan. 

A szaúdiak nem sajnálták a pénzt a Newcastle megerősítésére, az elmúlt két évben máris 468 millió eurót költöttek új igazolásokra. Szoboszlai árát is gond nélkül kifizethették volna, de a jelek szerint mindenkit mégsem vehetnek meg kilóra.


A cikk teljes egészében a Magyar Nemzet oldalán olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában