áll a bál

2020.07.03. 18:39

Kizárhatják az orosz atlétikai szövetséget a világszövetségből

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) főigazgatója szerint akár teljes kizárással sújthatja az orosz sportági szövetséget (VFLA) a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA).

Jurij Ganusz azután nyilatkozott így, hogy a felfüggesztett státuszú VFLA nem fizette meg a július elsejei határidőig a rá kirótt pénzbüntetést, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, hogy a világszövetség adjon haladékot az 5 millió eurós adósság rendezésére.

A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a VFLA-ra a WA, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

„A nemzetközi szövetség precedens értékű, rendkívül kemény döntést fog hozni, és attól tartok, hogy a VFLA-t teljes mértékben kizárja az atlétika világából”

- fogalmazott a RUSADA vezetője.

A WA tanácsa július végén tartandó ülésén határozhat az orosz szövetség, ily módon az orosz atléták sorsáról.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben függesztette fel a nemzetközi szövetség, és orosz atléták az utóbbi négy évben – akkor is csak külön engedéllyel – kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában