Járvány

2020.03.26. 18:08

Online tartották meg az első Dante-napot Olaszországban

A kijárási korlátozások miatt szabadtéri vagy színházi rendezvények helyett a virtuális térben emlékeztek meg politikusok, alkotók és rajongók a nagy nemzeti költőről.

Az eredetileg tervezett kiállítások, szemináriumok, irodalmi séták helyett online tartották meg Olaszországban az első hivatalos Dante-napot, amelynek bevezetéséről januárban döntött a kormány Dante Alighieri (1265-1321) halálának közelgő 700. évfordulója alkalmából.

A járványveszély miatt elrendelt kijárási korlátozások miatt szabadtéri vagy színházi rendezvények helyett a virtuális térben emlékeztek meg politikusok, alkotók és rajongók a nagy nemzeti költőről #IoleggoDante (Dantét olvasok) címszóval.

„Dante megtestesíti az olasz nyelvet, az ország egységét, Itália eszméjét” – hangoztatta Dario Franceschini kulturális miniszter, aki arra hívta fel a tanárokat és a diákokat, hogy az Isteni színjáték szerzőjének műveit olvassák ezen a napon.

A lakosságot arra kérték, hogy este 6 órakor az Isteni színjáték első sorait olvassák fel erkélyükön vagy az ablakukban, sokan ezt már korábban megtették a közösségi médiában. A tragikus koronavírus-járvány elmúlásába vetett remény jeleként feltűnően sokan a Pokol című fejezet utolsó verssorát („és így jutottunk ki a csillagokhoz”) idézték.

Dante remekműve, az Isteni színjáték a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a tisztítótüzet és a paradicsomot.

A műben Dante 1300. március 25-én kezdi meg túlvilági útját. Ezt a dátumot a Corriere della Sera című tekintélyes napilap egyik újságírójának, Paolo di Stefanónak a kezdeményezésére nyilvánították Dante-nappá (Dantedí).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!