Tradíció

2022.09.19. 04:05

Kiderült, miért temetik ólomkoporsóba II. Erzsébetet

Egészen megdöbbentő oka van, miért temetik ólomkoporsóba az elhunyt brit királynőt, a hagyomány 1000 évre nyúlik vissza.

Forrás: AFP

Iszonyú súlyt kell majd a temetési ceremónián cipelniük II. Erzsébet búcsúztatásakor, ugyanis – mint kiderült – ólommal bélelték ki a királynő végső nyughelyének számító koporsót – írja az IFL Science. A szokás annyira nem új, hogy majdnem 1000 éves hagyománya van, és Diana, valamint Fülöp herceg koporsóját is ólommal bélelték ki. A rejtélyes szokás hátterében ugyanakkor nagyon is érthető ok áll: azt szeretnék, hogy a királynő teste minél tovább maradjon jó állapotban. Az ólom ugyanis megvédi a testet a bomlástól, vagyis lelassítja azzal, hogy távol tartja a nedvességet tőle – írja a Bors.

A hagyomány egészen I. Vilmos angol királyig nyúlik vissza. 

Az uralkodó 1087-ben egy csatában kapott halálos sebet, sokáig haldoklott, majd senki sem akarta eltemetni, népszerűtlensége miatt. Végül egy lovag vállalta, hogy testét 112 kilométeren át cipelje Caenig. Ám mire odaért vele, a király teste annyira felfúvódott, hogy már be sem fért a koporsóba.

Orderic Vitalis bencés szerzetes beszámolója szerint a történet további szörnyű fordulatot vett: amikor megpróbálták belepréselni a szűk szarkofágba, a test gyakorlatilag felrobbant.

Ezek után cseppet sem meglepő, ha az uralkodók nem akarnak hasonló sorsra jutni,

az ólomkoporsóval ugyanis akár egy évig is el lehet kerülni a test bomlását. Ráadásul a formaldehidet egészen 1869-ig nem ismerték, így ez volt az egyetlen módszer arra, hogy minél tovább fennmaradjanak az uralkodók maradványai.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!