Kultúra

2016.09.27. 16:55

Damjanich kardja és Petőfi dohányzacskója Gyulán

Damjanich János kardja, Kossuth Lajos lőfegyverrel kiegészített sétapálcája, Petőfi Sándor dohányzacskója és Salacz Gyula nemzetőrzubbonya egyaránt megtekinthető lesz a gyulai Almásy-kastély legújabb, október 7-én nyíló „Letétetett - bevégeztetett” című időszaki kiállításán. A tárlaton az Aradi Ereklyemúzeum relikviáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Papp Gábor

Fotó: Lehoczky Peter

A hatvan tárgyból álló együttes múlt hétfőn érkezett meg Gyulára — fogalmazott a kiállítással kapcsolatos tájékoztatón Cseresznyés János történész, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. szakembere. Mint elmondta, a kiállítás egyik érdekessége éppen az lesz, hogy több relikvia 167 év után tér vissza a városba. Az Aradon kivégzett tizenhárom mártír közül 1849 augusztusának második felében ugyanis tízen jártak Gyulán.

A tárlat egyik érdekes darabja lesz Damjanich János kardja, ami egyébként a program plakátján is szerepel.

— Damjanich nagy, magas ember volt, akinek kardja egy széles pengével rendelkező, súlyos, nehéz vágóeszköz volt. A szablya markolata fehér, elefántcsontból készült, és szépen látszik rajta az oroszlánfej. Rézlemezekkel díszített, mutatós példány — ecsetelte a szakember. — A tárlaton személyes tárgyakat és különlegességek sorát is megismerhetik a látogatók, hiszen a kiállítás felöleli az 1848-1849-es szabadságharcot egészen a fogva tartás időszakáig.

Cseresznyés János kiemelte, Damjanich János katonacsaládból származott, Temesváron hadi iskolát végzett, és ott is lépett be a 61. gyalogezredbe. A bánsági városban eltöltött időszakot idézi meg az a képzőművészeti alkotás, amely katonai pályafutásának elején ábrázolja.

Nem ez lesz azonban az egyetlen képzőművészeti alkotás a tárlaton. Damjanich a tavaszi hadjáratban is jeleskedett, ő volt az a katonai vezető, akit a harctéren nem győztek le. A tankönyvekben látható Than Mór isaszegi csatát ábrázoló festménye, Gyulán viszont egy osztrák alkotó ugyanezen a témában készült, de az ütközetet természetesen más szemszögből bemutató képét is kiállítják majd.

A szabadságharc egyik legtehetségesebb katonájának 1849 áprilisában eltört a lába, ami majdnem pontot tett karrierje végére is. Később aradi várparancsnokká nevezték ki. A tárlat egyik leghátborzongatóbb darabja is a kiváló vezetőhöz fűződik. Damjanich lábsérülése miatt októberben, a kivégzés napján is bicegett. Egy jóindulatú tiszt intett katonáinak, hogy segítsék fel a szekérre, parancsnokuk azonban rájuk torkolt, hogy inkább a hóhérlegények menjenek oda.


Ekkor a hatalmas termetű Damjanich ellökte a katonákat, és magához hívta a hóhért, aki felsegítette a szekérre. „A mai napra ön lesz a legjobb barátom” - ezzel a szavakkal nyugtázta mindezt. Ennek a szekérnek az egyik oldaleleme is ott van már Gyulán, és része lesz a tárlatnak, ahogy az a mankó is, amire támaszkodva Damjanich János a bitófáig bicegett.

Persze, a Damjanich-hoz kötődő tárgyak mellett a szabadságharc nagy egyéniségeihez tartozó emlékek sorát is láthatják majd az Almásy-kastély látogatói. Kossuth sétabotja is egészen különleges darab, amit még nem sikerült teljesen restaurálni, de külön érdekesség, hogy azt lőfegyverrel is kiegészítették. A mostani tárlat egyetlen gyulai darabja, Knezich Károly Gyulán kettétört kardja.

Többet szeretne megtudni Gyula városának idegenforgalmáról? További turisztikai cikkeket ide kattintva talál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!