Kultúra

2014.07.21. 17:42

Bolyongástörténet a Gyulai Várszínházban

A Gyulai Várszínház idei, ötvenegyedik évadának új bemutatójaként az érdeklődők kedden este fél kilenctől tekinthetik meg A hold foglyai című előadást a Ladics házban – jelentette be hétfői sajtótájékoztatón Gedeon József.

P. G.

A Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, a Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye és Forgách András Holdvilág és utasa című színpadi adaptációja alapján készült előadást még szerdán és csütörtökön is megtekinthetik a nézők.

Sopsits Árpád, a darab rendezője kiemelte, sokat vajúdtak a szövegkönyvön, hiszen egy nagyszerű regényről van szó, amelynek üzenetét nem egyszerű feladat átvinni a színpadra. A mű ugyanakkor egyetemes kérdésekre keresi a választ.

Sediánszky Nóra dramaturg úgy fogalmazott, egy bolyongástörténet, egy Odüsszeia jelenik meg, ami folyamatokat mond el. Számunkra az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy miként lehet megjeleníteni a lélek belső utazását, a lélek drámáját.

A Mihály szerepét megformáló Orosz Árpád komoly kihívásnak nevezte saját vérmérsékletének, saját vehemenciájának a szereplő jellemével való egyeztetését.

– Mindezt úgy igyekszem tenni, hogy közben azért saját egyéniségem is megmaradjon – ecsetelte. – A zseniális mű lehetőséget biztosít olyan kérdésekre válaszokat keresni, amelyeket Szerb Antal is feltett. Mindez egyszerre nagy kihívás és szép feladat.

Zsigmond Emőke – aki Éva szerepét alakítja – úgy fogalmazott, öntörvényű, függetlenségét kivívni akaró szereplő karakterét formálja meg.

Szerb Antal alkotása egy átlagos pesti házaspár olaszországi nászútjának iróniával átszőtt ábrázolása. A nászút apró-cseprő kalandjai azután egyre fantasztikusabb színezetet kapnak, előbb a férfiról, azután lassanként a nőről is kiderül, hogy nem átlagpolgári nosztalgiákkal, de ősi, mitikus vágyakkal telítettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!