Kultúra

2014.05.23. 14:15

Kisvárosi gyermekdalok az újkígyósi Galóc együttestől

Zajlik az élet az újkígyósi Galóc együttes háza táján. Nem sokkal azután, hogy megjelent Kalóz lemez című albumuk, dalukkal kiérdemelték a Békés Megyei Hírlap különdíját a BEOLovízión.

Sz. Gy.

– Kevés figyelmet kapnak manapság a gyerekdalok, holott a kultúra értékteremtése mindennél fontosabb a világ útvesztőiben, a gyerekek ízlésvilágának formálása pedig különösen fontos. Többek között ezért, az értékteremtés céljából vágtunk bele két és fél éve gyerekdalok „gyártásába” – fogalmaz Rákóczi Antal dalszerző-énekes. A motivációval kapcsolatban hozzáteszi, előtte persze gyermekeik is születtek, a stílust pedig a tapasztalat alakította ki számukra.

– Fürdetés, játék közben jöttek a fura szavak, rímek, versikék, már csak le kellett őket jegyezni. Ez szülői-gyermeki közös költészet. A zenekar „Galóc” elnevezését is ilyen szójáték adta – árulta el a zenekar vezetője, aki már 22 éve ír dalokat saját rockzenekarának. Négy nagylemezük is megjelent, ám két és fél éve az állandó alkotási vágy és két kisfia belesodorta a gyermekzenék világába.

Toldi Péter gitárossal később a már félig vagy éppen egészen megkomponált dalokat véglegessé varázsolták. Az első lépésekben Balogh Imre lőkösházi billentyűs is segédkezett. A próbatermi ötletelés után 2012-ben bevonultak a szegedi Black Hole Sound stúdióba, ahol Albert Péter hangmérnökkel felvették a 12 dalt.

Még a felvételek előtt beszállt a csapatba Medovarszki Tibor, erősítve a basszust és a csapatszellemet. A stúdiómunkálatokban segédkezett két profi szegedi zenész, Gombkötő Ede zongorista és Kovács Tamás dobos is. Hegedűs József gitáros fél éve csatlakozott a zenekarhoz.

– A dalok sokszínűek, mint maga a gyermekkor. A „kötelező” kalózos dal mellet van szülinapi, meg a „reggelnemakarokfelkelni” problémakörével foglalkozó, illetve „mi legyek, ha nagy leszek” ének is – avat be a részletekbe Rákóczi Antal. A lemezen természetesen ott van a BEOLovízión különdíjjal jutalmazott daluk, ">az Anya-altató is.

– Autózás, nyaralás, csiklandozás, testvérek, autók, parkolóban pisilés... – ad sajátos összegzést a tavaly év végén szerzői kiadásban megjelent, Kalóz lemez című albumról az énekes, aki mindenkit arra buzdít, hogy keresse fel Facebook-oldalukat, ahol az aktuális koncertinformációk is megtalálhatók.

Legközelebb egyébként május 25-én 13.45-től az újkígyósi gyereknapon, majd június 3-án a szabadkígyósi családi napon láthatja őket élőben a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!