Kultúra

2013.04.25. 17:52

Három napig szól a magyar dal Csabán

Presser Gábor, a Magyar Dal Napja megálmodója és Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere bejelentette: az idén először háromnapos lesz a rendezvény.

Nyemcsok László

– Ártatlanul vagyok itt – kezdte mondandóját csütörtöki békéscsabai sajtótájékoztatón Presser Gábor. Arra utalt, hogy a Magyar Dal Fővárosát a benyújtott pályázatokból kiválasztó zsűrinek nem volt tagja. Természetesen a döntést követően megismerhette a békéscsabai pályázatot és a zsűri véleményét is.

– Egyértelmű lett ezáltal számomra is, hogy Békéscsaba nagyon odatette magát a pályázatnál, és jó házigazda lesz – magyarázta a zeneszerző-előadó. – A célunk nem változott: a hatalmas magyar zenei kincs nem porosodhat egy bezárt ládában, ki kell nyitni a ládát, hogy a magyar dal ne legyen az enyészeté.

Presser Gábor kitért arra, műfajtól, stílustól, határoktól független a megőrzendő magyar dal, legyen szó népzenéről, operáról, operettről vagy könnyűzenéről. A rengeteg rádióadónál háttérbe szorultak a magyar szerzemények. Ez is hozzájárul, hogy keveset tudunk a saját zenénkről, a még fellelhető anyagokról.

– Igaz, hogy nekem a ’60-as évektől, az Illéstől egy új időszámítás kezdődött, de azt is tudom, hogy a ’30-as, 40-es években a magyar operettszerzők darabjaiért fél Európa kilincselt, Ábrahám Pál például műveivel „elfoglalta” Berlint – magyarázta a zenész. Szólt a kezdetekről is: nagyon sokat gondolkodott azon, miként lehetne a magyar dal presztízsét visszaállítani.

Felhívta Gerendai Károlyt, a Sziget fesztivál főnökét, és a Szigeten 2008-ban már nagy sikert aratott a rendezvény. 2010-ben Gerendai találta ki a Magyar Dal Fővárosát, hogy ne csak Budapesthez kötődjön az esemény. Így azóta minden évben pályázat útján más vidéki város nyeri el ezt a címet, a rendezés jogát. Eger, Nyíregyháza és Szombathely után idén Békéscsaba.

Vantara Gyula kiemelte, első alkalommal háromnapos rendezvényt szerveznek, melynek központja a felújított Szent István tér lesz a szeptember 8-ai hétvégén.

– Fő célkitűzésünk, hogy otthont teremtsünk a kultúra számára, a helyi értékeinket kiemelten kezeljük, élhető várost teremtsünk – hangsúlyozta a polgármester. – A téravató programoknak méltó koronája lesz a Magyar Dal Napja, békéscsabai, Békés megyei, innen elszármazott együtteseket, előadókat is meghívunk. A konkrét fellépőkről folyamatosan tájékoztatunk majd.

Presser Gábor hozzátette, elkél a segítség, mert egy kolléganőjével lényegében ketten alkotják a Magyar Dal Napját szervező nonprofit szervezetet, és ők annál kisebbet álmodtak, mint ahova ez a rendezvény szerencsére jutott.

– Jó érzés, hogy az ország különböző részein 40 színpadon is szólt a magyar zene, a magyar dal – fogalmazott Presser Gábor. – Ez is bizonyítja a közönség szimpátiáját, szeretetét. Azt, hogy a magyar dalnak üzenetértéke van számára, büszke rá, hogy egy-egy dalt meghallgatva dolgokat újraértékel. És ha ez így marad, és így lesz Békéscsabán is, akkor a magyar dalnak van jövője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!