Kultúra

2011.09.18. 15:09

A szüreti hagyományokat ápolták a kisgazdák

Jelentős érdeklődés mellett rendezte meg immáron tradicionálisnak számító szüreti mulatságát szombaton a Békési Kisgazdakör.

P. G.

Az egész napos program nyitó akkordjaként a résztvevők huszonkét lovas fogaton, négy lovas kíséretével vonultak fel a városban, majd útjuk során a település több pontján is megálltak, ahol borral, pogácsával, kaláccsal kínálták az érdeklődőket.

Emellett népzene és néptánc is szórakoztatta a megjelenteket a Vadrózsa kórus, illetve a Belencéres Néptáncegyüttes jóvoltából. A rendezvény végén nem maradhatott el a mindig roppant népszerű szőlőlopás és mustkészítés sem, de nagy sikert aratott a kiváló gulyásleves is.

Pásztor János, a Békési Kisgazdakör elnöke lapunknak elmondta, legfontosabb céljuk, hogy megőrizzék a szürethez kapcsolódó hagyományokat és szokásokat, illetve, hogy azokat megismertessék a fiatalabb generáció tagjaival.

Mint megtudtuk, korábban lényegesen többen foglalkoztak szőlőkultúrával a városban, illetve annak környékén is, ám az utóbbi időben kevesebben teszik ezt. – Már csak ezért is fontos, hogy ne hagyjuk feledésbe veszni őseink tradícióit – hangsúlyozta Pásztor János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!