Kultúra

2011.05.18. 18:35

Aleksza Jánoska és János Pál boldogsága

Csodában volt része a telekgerendási, tizenkét esztendős Aleksza Jánosnak, a békéscsabai Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda hatodikos diákjának.

B. I.

A gondviselésnek és Szigeti Antal, békéscsabai római katolikus plébánosnak, illetve a katolikus iskolának köszönhetően, a telekgerendási fiú részt vehetett Rómában, II. János Pál pápa boldoggá avatásán, majd a Szent Péter bazilikában látta a Szentatya koporsóját.

— A csodálója vagyok II. János Pál pápának. A történelem és hittan a két kedvenc tantárgyam, s úgy tavaly november környékén, mivel egyháztörténelmet tanultunk, Zsuzsa néni mesélt a Szentatyáról. Azóta, ami a kezembe akadt II. János Pállal kapcsolatosan, mindent elolvasok és megnézek. Sokszor megnézem a Karol — Az ember, aki pápa lett, illetve a Karol — A pápa, aki ember maradt című életrajzi filmet is — utalt korát meghazudtoló felkészültséggel, komolysággal a Giacomo Battiato által rendezett olasz-lengyel életrajzi filmre a tizenéves fiú.

Szavaiból kitűnt, bár lelke legmélyén epekedve vágyódott, legmerészebb álmaiban sem gondolta, hogy eljut Rómába. Azt meg végképpen nem, hogy ilyen fiatalon, s éppen II. János Pál boldoggá avatására.

Mint mondta, órákig el sem hitte az örömhírt, amikor közölte vele Caimacan Klára igazgató asszony. Aztán már csak a buszon eszmélt fel április 29-én, amint Róma felé haladtak Szigeti Antal plébánossal, Rázga Józsefné énektanárral és édesapjával, Aleksza Jánossal.

— Az egész utat csodaként éltem át. Lelkileg teljesen feltöltődtem, sokat imádkoztunk az úton, beszélgettünk. Misén vettünk részt Bolognában és Rómában, virrasztottunk Rómában — összegezte élményeit Aleksza János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!