Kultúra

2011.03.19. 16:57

Baleset a színházban: törött lábbal játszotta végig a darabot Putyi bácsi

Súlyosan megsérült a Jókai színház péntek esti premier előadásán a színészi szerepet vállaló Simon József ügyelő, aki szilánkosra tört lábbal játszotta végig a darabot.

BEOL

A színház a nehéziparhoz tartozik, mondja Oscar szerepében Simon József a színpadon, de ennyi nehézségre senki sem számíthatott. A Színházkomédia premierje emlékezetes marad minden résztvevő – színészek és közönség – számára egyaránt.

Történt ugyanis, hogy Simon József, alias Putyi bácsi a Jókai színház ügyelője – aki a darabban is ügyelőt alakít – az első felvonás közepén, a színpad szélén megcsúszott és csúnyán megütötte a lábát. Putyi bácsi arcán némi fájdalommal, ülve, lakonikus nyugalommal folytatta az előadást, amit a közönség természetesen tüntető szeretettel jutalmazott. A következő előadásokon valószínűleg egy alternatív mozgatást kell kitalálni az ügyelő számára, aki ezzel együtt is a darab főszereplője lett.

Ritkán látható összefogás alakult ki és tette lehetővé a az előadás relatíve zavartalan lebonyolítását. A műszaki munkatársak székestől hozták vitték a szereplőt a színpad különböző pontjaira a kulisszák előtt és mögött és olyat végképp ritkán láthat a közönség, amikor egy darab szereplője ülve középen fogadja a tapsot. Mint király a trónuson úgy ült ott az ügyelő középen a fényben. Kicsit magányosan, de nagyon szeretetten.

Fekete Péter igazgató  az eseményeket figyelmen kívül hagyva is Simon Józsefről beszélt pohárköszöntőjében, arról, ahogyan egy egész társulat képes megfogni egy ember kezét, és ahogyan az igazgató fogalmazott: visszahozta őt az életbe. Az előadást rendező Tege Antal, valószínűleg pályafutása egyik legnehezebb estéje után mondott köszönetet mindenkinek, aki a produkció létrehozásában közreműködött. A közönség pedig jöhet a Színházkomédiára, hiszen a rendhagyó előadás március 25-ig látható a Jókai színház színpadán.

- Reménykedtünk, hogy Simon József „Putyi” egy lábficammal megúszta a tegnapi piruettet. Azonban már a két felvonás között a kiérkezett mentősök úgy gondolták jobb lenne azonnal kórházba indulni. Putyi bácsi saját felelősségére úgy döntött, marad és lejátssza a második felvonást is - nyilatkozta lapunknak Köles István Jr. művészeti titkár.
 
Az előadás után Fekete Péter szállította őt kórházba, ahol a vizsgálatok végeztével kiderült, Simon József szilánkosra tört lábbal ült színpadra a Színházkomédia második felvonásában. Sajnos a lábát most még műteni sem lehet azonnal, mert előtte szét kell húzni a végtagot, így Putyi bácsi átfúrt sarokkal, ágyhoz rögzítetten várja a folytatást. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a Színházkomédiát eleve hosszú távra stúdió-előadásként tervezte a színház vezetése, így tehát a következő évadban nem kell majd Oscar bölcs mondatait hiányolnunk Simon József szájából a színpadon. Addig viszont a társulat teljes szívéből kíván jobbulást a tegnapi este hősének.

 Kritika az előadásról a Békés Megyei Hírlap március 21-ei számában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!