Kultúra

2010.07.01. 14:04

Múltba ássák magukat - régésztábor Orosházán

Szó szerint beleássák magukat a múltba azok a fiatalok, akik az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum idei régészeti táborába jelentkeznek. Erről beszélgettünk Rózsa Zoltán igazgatóval.

Cs. I.

— Hogyan tudják „lefordítani” gyermeknyelvre ezt a mély történelmi, földrajzi, biológiai ismereteket is igénylő szakmát egy hetes programjuk keretében?
— Múzeumpedagógusunknak ebben már rutinja van. Józó Tamásné bevezeti e varázslatos világba a kisdiákokat. A régi időkről, a titokzatos múltról a múzeum meglévő anyagai is sok információval szolgálnak, hiszen a táborozó gyerekek rengeteg elméleti ismeretet is szereznek a tábor idején. Megismerkednek régészeti leleteinkkel, bekukkantanak raktárainkba.

— Igaz, hogy alkalmi ásatásra is alkalmat teremtenek? Hogyan?
— Valóban, méretes ládákban elrejtettünk edénytöredékeket. Ezek nem műkincsek, hanem általunk készített agyagedények, melyeket összetörtünk. Csupán reprodukciók, ám a gyerekeknek a felfedezés élménye ezzel nem csorbul. Ezekre éppen olyan technikákkal bukkannak az ásatás során, mint az igazi régész.

— Mi lesz a sorsa a felfedezett kincseknek?
— A gyerekek megtisztogatják, minden felfedezést dokumentálniuk kell. Naplót is kell vezetniük. A már tiszta edénydarabokat összeillesztik, ragasztják. Az edényeket haza is vihetik a tábor utolsó napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!