Kultúra

2010.03.20. 11:17

Tömegeket vonzott a Csík Zenekar az Ifiházba

Teltházas, óriási sikerű koncertet adott péntek este Békéscsabán a Csík Zenekar. A Tavaszi Fesztivál rendezvényén, a hazai folkzene meghatározó csapatának vendégeként Ferenczi György szájharmonikás is színpadra lépett.

szgy

Fotó: Imre Gyorgy

Zsúfolásig telt a nézőtér a békéscsabai Tavaszi Fesztivál egyik legrangosabb rendezvényén péntek este. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett Csík János vezette, Magyar Örökség-díjas Csík Zenekar koncertjén gyakorlatilag egy gombostűt sem lehetett leejteni a csabai Ifiházban.

— Sok időt töltöttem itt, sok jó barátom van Békéscsabán — mondta a héttagú zenekar vezetője, akiről kiderült, ifjú korában két évig élt a békési megyeszékhelyen, így kellemes emlékek fűzik például a népi kultúrát őrző Meseházhoz, illetve néhány helyi presszóhoz is.

Nem Csík János azonban az egyetlen, akit személyes kapcsolatok kötnek Békéscsabához. A rendkívül képzett, gyönyörű hangú énekesnő, Majorosi Marianna péntek este hazajött koncertezni, hiszen Békéscsabán született, itt járt iskolába, s a népzenével, a néptánccal is itt került kapcsolatba gyermekkorában.

A jelentős helyi kötődés és az elmúlt esztendők számos békéscsabai fellépése ellenére — bármilyen meglepő is — ez volt az első olyan alkalom, hogy a teljes Csík Zenekar színpadra lépett a megyeszékhelyen.

A koncert első felében felcsendültek sok más mellett bogyiszlói, mezőségi, széki, kalotaszegi és gyimesi dallamok is, ám az első igazi katarzis akkor következett be, amikor Csík János akként konferálta fel a következő programelemet: „alternatív rockzenét fogunk játszani”.

A YouTube-on közel 2 millióan látták eddig:

Bár a több mint 20 esztendős Csík Zenekar kétségtelenül a hazai folkzene meghatározó szereplője, a közönség reakcióján Békéscsabán is érezni lehetett, e különös kombináció, azaz a Kispál és a Borz De szeretnék, valamint Csillag vagy fecske című dalának, illetve a Quimby Most múlik pontosan kezdetű nótájának népies feldolgozása az, ami igazán széles körben — a folkon túli világban is — ismertté és rendkívül népszerűvé tette a csapatot.

A péntek esti koncerten meglepetésekből is kijutott a nagyérdeműnek: Csík János szellemes konferálásai igazi népzenei kuriózumokat, nagyszerű szóló produkciókat kötöttek össze, ám a legnagyobb „durranás” ezek közül az est vendégművészének színpadra lépése és elképesztő zenei teljesítménye volt. Ferenczi György blues-zenész, szájharmonikás, a nagyhírű Herfli Davidson zenekar alapítója — aki egyébként szintén ismerősen mozog Csabán — rövid intro után a blues- és a folkmuzsika tökéletes fúzióját teremtette meg a Csíkkal közösen.

Nem először zenéltek együtt Ferenczivel:

Vastaps (az az igazi, nem csak protokoll), ujjongás és egy nagyszerű zenei produkció sokáig élő emléke — valószínűleg így zárult a legtöbb jelenlévő számára a békéscsabai Tavaszi Fesztivál péntek esti koncertje, melyet közönségtalálkozó, borkóstoló, majd táncház követett a helyszínen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!