Kultúra

2009.04.17. 20:03

A szóvivők is kóstoltak - társadalmi zsűri bírálta a pálinkákat

Szamócától a feketeszederig, kökénytől a birsalmáig számos különlegességet kóstoltak a társadalmi zsűri tagjai ma délután a gyulai pálinkafesztiválon.

ny. l.

A bírálók között helyet kaptak a Magyar Szóvivők Egyesületének tagjai is. Dr. Orodán Sándor, az egyesület gyulai származású elnöke a Beolnak elmondta: megválasztották a szóvivők pálinkáját, és a jövő évi báljukon ez lesz a zászlóspálinka.

A Békési Pálinka Zrt. áfonyapálinkája kapta a legtöbb voksot, többek között erre szavazott Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője is, aki 15 éve gyakorolja ezt a hivatást.

A pénzügyőröknél maradva Nagy János altábornagy, országos parancsnok kiemelte: tavaly a 8 millió liter hazánkban előállított pálinka 52 százaléka a bérfőzetők, 48 százaléka a kereskedelmi pálinkafőzdék produktuma volt. A múlt évben 201 ezren főzettek pálinkát és 532 főzdét regisztráltak. Ebben nincs benne az a 83, ahol feketén főzték a nedűt.

— A pálinkák és a pálinka jellegű szeszes italok egyre jobban elválnak egymástól, és a főzdések ezt a hagyományos kék zárjegytől eltérő vöröses-narancsos színű zárjeggyel is tudatosíthatják a vevőkben idén február 15-étől — hangsúlyozta a parancsnok.

Dr. Czigner Gyula, a Szegedi Egyetem fül-orr-gégész professzora jó tanácsokkal is szolgált a pálinkaiváshoz. Érdemes a nedűt egy kis ideig a nyelvgyöknél tartani, mert itt érezzük legjobban az ízét. Miután lenyeltük, igyunk egy pohár vizet, ettől elmúlik az az érzet, mintha a nyelőcsőben ott maradt volna az ital.

Ami tény, a pálinkafesztivál nyitónapján is sok nyelőcsőbe került pálinka. Harminc standon ezerféle nedűt kínáltak, és ez így marad vasárnapig. Lovász Sándor főszervező elmondta, ez a tizedik kisüstifesztivál, és ezen idő alatt a pálinka újjászületett, nemzeti kinccsé vált. Az ország legjobb pálinkáját tavaly helyezték el először a mezőgazdasági múzeumban, és ez kijár az idei győztesnek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!