Kultúra

2009.03.20. 18:45

Friss szerzeményeket és régi dalokat is hozott Békéscsabára a KFT

A bábu visszavágott, a közönség pedig remekül szórakozott a KFT zenekar csütörtöki békéscsabai koncertjén. Az együttes új lemezének címadó dala az 1981-es táncdalfesztiválon ismertté lett szám, a Bábu vagy átdolgozása. A koncert előtt Laár Andrással beszélgetett kollégánk.

Cs. R.

A forró hangulat akár azt a gőzfürdőt is eszünkbe juttathatta, ahol 1980-ban a zenekar nevét kitalálták. Ez legenda vagy valóság? — kérdeztük a frontember Laár András gitáros, énekestől.  
— Tény és való, Bornai Tibivel (énekes-billentyűs) akkoriban rendszeresen jártunk a Lukácsba, meg a Rudasba. Egy sor szellemi élmény, köztük a név születése kötődik ahhoz az időhöz — mondta Laár András, aki egy ideje vidékre költözött, s ahol lakik, ott nincs gőzfürdő. 

— Megvan viszont a barátságuk. Hol jönnek össze most az együttes tagjai?
— A zenekarban tényleg jó a hangulat. Bár tíz évre felfüggesztettük a működésünket, 2001-ben újra indultunk és azóta megint szoros a baráti és a munkatársi kapcsolat. Legtöbbször Bornai Tibi visegrádi házában találkozunk. Próbálni a hajógyári szigetre járunk, most az április 10-ei budapesti lemezbemutató koncertünkre készülünk.
 
— A bábu visszavág című lemezükről azt nyilatkozta, hogy a jó öreg KFT életének legfiatalosabb zenéjét játssza. Hangzásban és színpadi előadásmódban ez mit jelent?
— Dinamikusabb, rockosabb lett a zenénk. A látvány kialakításában a  homokrajzairól is ismert Czakó Ferenccel dolgozunk együtt. Színpadi jelenetet is tervezünk, amikor a zenekar mint a tánckar, színészcsoport jelenik meg. Például a Bál az operában című dalhoz elővettük a régi operai jelenetet és egy új dalhoz is színpadi koreográfiát készítettünk. Az öltözékünk is hangsúlyt kap és a jó világítástechnika. A zenei élmény mellett mindez emeli majd a koncert hangulatát.

 

— A zenekaruk nem törekszik olcsó népszerűségre azt énekli meg, amit  lát a világból. A szövegektől az irónia, az önirónia s az abszurd humor sem idegen. Ezért is kedves Önnek ez a zenekar, mert érvényesülni látja, amit személyesen képvisel?
— Az ironikus elem, a zenekarban jelent meg először. Az együttessel 1981-ben indultunk és a L''art pour l''art társulat pedig 1986-ban, éppen a KFT-s tapasztalatok alapján alakult meg. 1981-82-ben már a színpadon mondtam azokat vicces  versikéket, amelyből később az önálló est született. Bornai Tibivel 19-20 éves korunktól egy húron pendülünk ebben, az abszurd versírás, mint műfaj is kettőnk bábáskodásával alakult ki. A világnézetünkben erőteljesek az abszurd elemek. 

— És közös a keleti filozófia iránti érdeklődésük.  
— Bornai Tibor egy barátjával közösen Ramakrishna-könyvet fordított angolból magyarra. Ez mutatja, hogy a tudatához milyen közel áll ez a gondolkodás. S az én tudatomhoz is, hiszen 1985 óta buddhista vallású vagyok. A buddhistáknál magától értetődő, hogy valakinek a született vallását nem kell letennie ahhoz, hogy buddhista legyen, én is a kereszténység mellé vettem fel.

A buddhizmus minden valláshoz tud illeszkedni, mert nem dogmatikus vallás, sokkal inkább gondolkodásmód, tágabb, megengedőbb, toleránsabb. Az más kérdés, hogy keresztény oldalról a  buddhizmus nem elfogadott. Ebből is kitűnik a kettő különbsége és azt is, hogy miért lettem inkább buddhista. Hét éve pedig jógázom is, ami a hindu vallás alapját jelenti. A magyar hagyományhoz is ragaszkodom, tagja vagyok a Javas Hagyományőrző Körnek. Így áll össze az általam képviselt négypólusú világnézet.

— Az elmúlt időszakban háromévente jelentkeztek új lemezzel. A rajongók 2011-re várhatják a következő albumot?
— Igazából nem ragaszkodunk a három évhez. Tavaly decemberben sajátos konstrukcióban jött ki a CD-nk, ami azt jelenti, hogy szponzori támogatással ingyen vihettük a közönség elé. A Pesti Est különszámaként jelent meg, ami nagyon fontos volt, hiszen pénzért ma már nemigen vesznek CD-t. Ez volt a legjobb módja annak, hogy a lemez dalait eljuttassuk az emberekhez. Nem tudom, legközelebb mikor lesz hasonló lehetőség. A dalok folyamatosan születnek, Bornai Tibinek már most van két zseniális száma az új KFT CD-re és ha lesz időm, én is írok dalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!