Kultúra

2008.09.04. 19:00

Ismét szilvanapokra készülnek Szarvason

Címkék#szarvas

Idén is több ezer látogatót várnak a hagyományos szarvasi szilvanapokra. A rendezvény háromnaposra bővült, szeptember 12—14. között, gazdag programmal várják az érdeklődőket.

L. J.

Szeptember derekán, amikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár. Hazánkban a szilva a legelterjedtebb gyümölcs. Gyümölcsfaállományunkból minden magyar állampolgárra két szilvafa jut.

A szarvasi kertekhez évszázadok óta hozzátartozik ez a nagyszerű csemege. A paraszti gyakorlatban eredetileg cukor nélkül tették el a gyümölcsöket, közülük legnépszerűbb a szilvalekvár volt. Hajdan a kimagozott finomságot kívülről besározott fenekű rézüstbe töltötték. Az üstöt a fölbe ásott katlanra helyezték, és óvatosan tüzeltek alatta. Az állandó kavarást a vitorlás kavaróval végezték. A lekvárfőzés egy teljes napig tartott. A szilvaciberét egészen sűrűre főzték. Amikor a lekvár cserépfazékba, szilkébe került, az állás során annyira megkeményedett a felszíne, hogy le se kellett kötni.

Megyénkben a hagyományos geszti és a békési szilvapálinka a nevezetes, országosan és a nagyvilágban a szatmári a legkeresettebb. Ám a szarvasiak sem akarnak lemaradni, ők is készülnek szilvapálinkájukkal a nagyszabású, még külföldről is sok érdeklődőt vonzó hagyományőrző napokra. A Vajda Péter Művelődési Központ 1998 óta szervezi és rendezi a szilvanapokat. A rendezvény természetesen idén sem belépődíjas, a Kossuth térre és a Kossuth utcára meghirdetett program sok érdekességet tartogat. Hatalmas rézüstökben fő majd a finom szilvalekvár, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített szilkékben meg is lehet vásárolni. Lesz szilvásgombóc és más, szilvából készült finomságok, s természetesen kulturális bemutatók is várják a rendezvény látogatóit.

Kultúra tolmácsok nélkül

A szilvanaphoz kapcsolódóan rendezik meg a Kultúra tolmácsok nélkül elnevezésű nemzetközi gyermek- és ifjúsági fesztivált. A cél: négy európai ország — Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország — gyermekeinek és rajtuk keresztül további lakosainak megismerése a művészet segítségével. A programban színjátszás, pantomim, tánc, balett, zene, ének és képzőművészet szerepel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!