Kultúra

2008.06.12. 13:17

A Szlovák Köztársaság alelnöke látogat Tótkomlósra

Dušan Čaplovič, a Szlovák Köztársaság alelnöke látogat Tótkomlósra vasárnap. A házigazdák olyan alkalmat kerestek, ahol bemutathatják az itt élő szlovákság életterét.

cs. i.

A Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanévzáró és ballagási ünnepsége kiváló lehetőség erre. Vasárnap 10 órától itt találkozik az alelnök Juraj Migas szlovák nagykövet, Jan Süli főkonzul, Fuzik János, az Országos Szlovák Önkormányzat elnökének, valamint a térség országgyűlési képviselőinek a társaságában dr. Sztakó Józseffel is.

Tótkomlós polgármestere elmondta, szeretnék, ha vendégük tájékozódna kétnyelvű településük életéről, a kisvárosban tapasztalható esélyegyenlőségről. Az alelnök nem járt még Tótkomlóson. Megmutatják neki a felújított iskolát, annak egyik tagintézményét, a megújuló óvodát.

A településen a szlovák és magyar lakosság békés egymás mellett élése köztudott. Ennek jegyében az önkormányzat pályázattal igyekszik forrást találni arra, hogy az utcanévtáblákat, az intézmények névtábláit kétnyelvűre cserélhessék. Dr. Sztakó József polgármester elmondta, van néhány korábbi példa erre, de ahol szlovák nyelvű a felirat, sokszor hibás is. A helyi szlovák kisebbségi önkormányzat abban vállalt szerepet, hogy a fordításban segít. Az egységessé váló feliratok az információs táblákra is érvényesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!