Kultúra

2008.03.31. 15:31

Bemutatkozik a Vérvonal egyik készítője

Képrendezőként és vágóként segíti a Vérvonal című film elkészültét Vámos Zoltán. A békési szakember korábban számos alkotás, híradások, filmek, sportközvetítések és videoklipek létrejöttében vállalt kulcsszerepet.

P. G.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Vámos Zoltán
[/caption]Vámos Zoltán kapcsolata a képi világgal egészen gyermekkoráig nyúlik vissza.

— Még édesapám 50-es években készült, ma már özönvíz előttinek számító masinájával készítettem az első fotóimat. Mit mondjak, a szerkezet nem volt egy könnyű eset — emlékezett vissza a kezdetekre.

Későbbi nagy szerelmével, a kamerával viszont csak érettségije előtt „került kapcsolatba”. Ekkor egy kölcsönkért filmfelvevő segítségével készített összeállítást osztálytársairól az akkor használatos három és fél perces kazettára. Az „első mű” fél évtizedig a polcon porosodott, és csak az ötéves érettségi találkozó idején vetítette le a „szereplőknek”. Ez az aprócska momentum indította el azután pályáján Vámos Zoltánt, hiszen korábbi osztályfőnöknőjének férje, dr. Pap István ösztönzésére végezte el a szerkesztő-operatőri tanfolyamot.

A békési fiatalember azóta számos film, híradás és sportközvetítés létrejöttében működött közre, hol vágóként, hol operatőrként, hol hangmérnökként. A rendszerváltás idején például, immáron kamerával a kézben, sorsfordító események szemtanúja lehetett.

Részt vett emellett a Janikovszky Éva Kire ütött ez a gyerek? című regényéből készült film forgatásán, majd a Lakitelki Filmfesztiválon az egy személyben elvégzett operatőri, hangmérnöki és vágói munkájáért különdíjban részesült. Keze munkáját is dicséri a három várost, Békéscsabát, Gyulát és Békést bemutató Sokszínű lehetőség című film.

A most készülő Vérvonal című thriller a népszerű író, Nemere István könyvét veszi alapul, s szereplői között ott találjuk Dukai Reginát és Égerházy Zsanettet. Az alkotásnak számos békési vonatkozása is van: Vámos Zoltán mellett rendező-producerként jegyzi a filmet a megyében élő Varga Ádám, akivel már a Kire ütött ez a gyerek? forgatásán is együtt dolgoztak. Vámos Zoltántól megtudtuk, éppen tegnap vették fel a Vérvonal betétdalát feldolgozó videoklipet a dunántúli Bikalon.

Néhány héttel ezelőtt részt vett a békéscsabai Jókai színház művészei által feldolgozott, A kör négyszögesítése című Katajev-darab felvételén. Vámos Zoltánra emellett újabb feladat várhat hamarosan, hiszen, információnk szerint, ő lehet annak az utómunkálatokra szakosodott videostúdiónak a vezetője, amely a közeljövőben Békésen épülhet fel.

— Legalább hét alkalommal hívtak Budapestre dolgozni. A szakmában amolyan utolsó mohikánként, néhány társammal együtt, a megyében szeretnénk élni és boldogulni. Gyakran hiányzik a szükséges alkotói légkör, s a kifizetődő munkából is kevesebb jut, mint Pesten, de mindannyian mégsem mehetünk el — hangsúlyozta Vámos Zoltán.

Elmondta, hogy hosszú távon szeretne fiatalokkal foglalkozni, fiatalokat tanítani a szakmájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!