Kultúra

2008.01.09. 17:42

Restaurálják a kis Jeanne-t

Restaurálják Munkácsy Mihály Á la petite Jeanne című képét. Az 1888-ban festett művet Petrovszki Zoltán restaurátor művész vette gondjaiba.

F. G. K.

— A kép nincs rossz állapotban, szerencsére a svájci eladó nem is akarta javítgatni. Így a vásznat csak a felesleges kosztól és a rárakódott nikotintól kell megszabadítanunk. Ha nem szakértő kezek beleavatkoztak volna a képbe, sokkal nehezebb dolgom lenne — mondta Petrovszki Zoltán.

A munka aprólékos, de látványos: azok a részek, amelyekkel elkészült a szakember, tisztábbak és világosabbak, mint az érintetlen foltok. A békéscsabai Munkács Mihály Múzeum főrestaurátora hozzátette: a képkeret pillanatnyilag sokkal több munkát ad neki.

A békéscsabai intézményben közel négyszáz Munkácsy-ereklye mellett immáron a festő kilencedik festményét állítják ki hamarosan. Az azonban, hogy a megyeszékhelyre kerüljön a mű, komoly összefogás eredménye. Mivel a múzeumnak nem volt ennyi pénze, lapunk közadakozást kezdeményezett. Felhívásunkra több mint ezer adományozó nyúlt a zsebébe.

Egy forinttól egészen az egymillióig mindenféle összeg szerepelt a befizetett csekkeken. A művet végül 28 millió forintért vehette meg a múzeum, ami azért is nagy szó, mert amikor híre ment, hogy előkerült egy eddig nem regisztrált Munkácsy-festmény, az eladót többen megkeresték, hogy akár kétszer ennyit is adnának az alkotásért. A kép tulajdonosa, Alexis Brasseur, Munkácsy feleségének leszármazottja azonban kitartott Békés megye mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!