Kultúra

2008.01.17. 18:39

A kis Jeanne bemutatásával nyílt meg a felújított Munkácsy múzeum

Az elmúlt egy év alatt közel 400 millió forintos beruházással kívül-belül megújult a békéscsabai Munkácsy Mihály múzeum, a kiállítási területe pedig duplájára bővült. Az intézményt csütörtökön mutatták be a nagyközönségnek.

Cs. R.

A Munkácsy Múzeum épületének felújítását illetve felszerelését megvalósító 314 milliós projekt 75 százalékát az Európai Unió, a többit a magyar kormány finanszírozta.

A közadakozásból megvásárolt kis Jeanne című Munkácsy-festmény közönség előtti bemutatkozását is jelentette a békéscsabai Munkácsy múzeum megnyitása. Az ünnepséget követően Szatmári Imre múzeumigazgató kísérte körbe a vendégeket a felújított és kibővített intézményben, ahol külön teremben kapott helyet a múzeum kilenc Munkácsy-festménye, s ugyanitt mutatják be a 447 darabos relikviagyűjtemény legbecsesebb tárgyait és dokumentumait. A megnyitóra eljött Pierre Alexis Brasseur, a korábban sehol nem jegyzett Munkácsy-festmény korábbi, svájci tulajdonosa is.

A felújított és átalakított intézmény megnyitója múzeumtörténeti esemény, az az összefogás pedig, amely a képvásárlást Békésben sikerre vitte, az országban is egyedülálló – vélekedtek az ünnepségen. Mind a kettő a közös akaratról szól, amit nem győztek eleget hangsúlyozni a szónokok.

Domokos László,  a megyei közgyűlés elnöke úgy tekint a múzeumra,  mint a térségi értékek legfontosabb közvetítőjére. A küldetése, hogy egy kulturáltabb, igényesebb, önismeretében és önérzetében erősebb társadalmat formáljon. Matisz János, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. ügyvezető igazgatója kiemelte, a korszerűen felszerelt múzeum ezentúl a kutatókat, a diákokat és a külföldieket is képes kiszolgálni. Trócsányi László alkotmánybíró köszöntőjében úgy fogalmazott, minden értelemben jól fest az új Munkácsy: egyszerre tükröződik rajta a dicső múlt, a mindennapok igényessége és az ígéretes jövő.

A múzeum-projekt összköltsége 314 millió forint

Ennek 95 százaléka támogatás:

223,7 millió – Európai Unió regionális fejlesztési alapja

74,5 millió – magyar kormányzati

15,7 millió – saját forrás

223,7 millió – Európai Unió regionális fejlesztési alapja

74,5 millió – magyar kormányzati

15,7 millió – saját forrás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!