Kultúra

2007.12.20. 12:54

Tízéves a szarvasi szlovákok lapja

Tizedik születésnapját ünnepli a szarvasi szlovákság havonta megjelenő kiadványa, a Novinkár nad Keresom. Az évforduló kapcsán ma délelőtt konferenciát rendeztek Szarvason, a Tessedik Sámuel Múzeumban.

l. j.

A rendezvény vendége volt Hollerné Racskó Erzsébet, az országos szlovák önkormányzat által kiadott lap, a Ludové Noviny főszerkesztője, valamint Király Katalin, a Budapesti Szlovák Kulturális Intézet igazgatója is.

Mótyán Tibor, a Novinkár felelős szerkesztője elmondta: a kezdetek óta nagy dilemmát jelentett számukra, hogy irodalmi szlovák nyelven, avagy a szarvasi szlovákság speciális nyelvjárásában írják a lapot. Aztán úgy döntöttek, a fiatalok által a helyi szlovák általános iskolában is tanult irodalmi szlovák nyelvet választják, ugyanakkor szívesen adnak helyt a szarvasi nyelvjárásban íródott cikkeknek is. A Novinkár nad Keresom a Szarvas és Vidéke önkormányzati hetilap mellékleteként jelenik meg.

Békés megyében összesen négy településen adnak ki szlovák újságot: Békéscsabán, Csabaszabadiban, Tótkomlóson és Szarvason.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!