Közélet

2016.05.10. 13:54

Gondok voltak, feloszlott a képviselő-testület Biharugrán

Feloszlatta magát az öttagú képviselő-testület Biharugrán a legutóbbi soros ülésén: Vígh Ilona polgármesterrel és Szoboszlai Zoltán alpolgármesterrel szemben Bíró Gyula, Kiss Annamária és Makra Győző döntött amellett, hogy legyen a településen időközi választás, amit a helyi választási bizottság már ki is írt július végére, 24-ére.

L. B.

– Javában tart az európai uniós és a hazai pályázati időszak – mondta Vígh Ilona polgármester, aki egy közleményt is eljutatott a helyiekhez. Mint mondta, pontosan emiatt sok millió forint forrástól eshet el a település, szót ejtett arról, hogy ennek mentén a Bölönyi-kastély felújításának lehetőségét is elveszíthetik. Hozzátette, hogy egy komolyabb, nagyobb volumenű projektet kizárólag egy stabil, kiszámítható önkormányzatra lehetett volna építeni.

– Pályázatokról kellett volna határozni – emelte ki Vígh Ilona, aki szerint így viszont egy helyben toporog, áll a település. Bíró Gyula, a képviselő-testület feloszlatását kezdeményező ügyrendi bizottság elnöke viszont azt mondta: a grémium az időközi választásokig működik, dolgozik, döntési joga van, pontosan ezért nem értette, hogy miről beszél a polgármester.

– Alapvetően nem a településvezetővel volt a probléma – hangsúlyozta Bíró Gyula. Mint fogalmazott, a közfoglalkoztatási programmal voltak gondok: a költségvetés átnézésekor fény derült arra, hogy olyan anyagok megvásárlása szerepel a tételek között, amelyek soha meg nem fordultak a polgármesteri hivatal udvarán, mást vettek, mint amiről szól a számla, egyes beruházásokat túláraztak, 2014-ben megvalósult fejlesztéseket tüntettek fel tavalyiként.

– Emellett olyan embereket tüntettek fel a közfoglalkoztatási programban, akik soha nem dolgoztak a projektekben – sorolta az ügyrendi bizottság elnöke.

Úgy fogalmazott, hogy néhány illető esetében ezt el is ismerték a polgármesteri hivatal munkatársai, a neveket a pedig a jegyzőkönyv tartalmazza. Összefoglalva azt mondta: ezzel a vezetéssel már nem tudnak egyetérteni, ezért kezdeményezték a képviselő-testület feloszlatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!