Közélet

2014.04.09. 15:44

Néhány szavazókörben beelőzték a Fidesz-KDNP jelöltjeit

Noha magabiztosan nyert a Fidesz-KDNP és a négy, kormánypárti színekben induló képviselő-jelölt a megyében, ha csak néhány szavazókörön múlik, más végeredmény születik.

Licska Balázs

A békéscsabai központú választókerületben Vantara Gyula 41,2 százalékot ért el. Békéscsabán azonban a 68-ból 13 szavazókörben „kormányváltó” hangulat uralkodott, ugyanis több voksot gyűjtött a baloldali pártszövetség színeiben induló Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke. Egy megyeszékhelyi szavazókörben pedig döntetlen született, mindketten 149 érvényes szavazatot kaptak. Kétegyházán egy szavazókörben került ki Miklós Attila győztesen.

A békési választókerületben, 98,97 százalékos feldolgozottságnál Dankó Béla a voksok 48,09 százalékát szerezte meg. A legnagyobb kihívói, a jobbikos Samu Tamás Gergő és a baloldali Rejtő József egyetlen szavazókörben sem gyűjtött több voksot, mint a végső győztes.

A gyulai választókerületben a baloldali összefogást képviselő Bod Tamás egyetlen fürdővárosi szavazókörben szerzett több voksot, mint dr. Kovács József. A Fidesz-KDNP színeiben induló országgyűlési képviselő összességében a szavazatok 47,09 százalékát kapta meg.

Dél-Békésben, az orosházi központtal rendelkező választókerületben is születtek meglepetések. Mezőhegyesen három, Tótkomlóson pedig egy szavazókörben kapott több szavazatot a baloldali kormányváltókat képviselő Varga Zoltán, az MSZP megyei elnöke, mint a 45,78 százalékkal győztes Simonka György. Orosházán négy szavazókörben szerzett több voksot Varga Zoltán a fideszes képviselőnél, egyben a jobbikos Jámbor Nándor is megelőzte.

A listás szavazásnál a Jobbik nyert Végegyházán, a Fidesz-KDNP az összes többi településen nyert, igaz, Mezőhegyesen szoros volt a befutó a kormánypárt és a baloldali összefogás között. A Fidesz-KDNP emellett Kétegyházán, Medgyesegyházán, Mezőberényben, Battonyán, Békéscsabán, Csorváson maradt 40 százalék alatt.

A kormánypárt a legnagyobb győzelmet Pusztaottlakán aratta 72,99 százalékkal, 67,08 százalékot kapott Kisdombegyházon, 66,07-et Biharugrán, 63,71-et Magyardombegyházon, 62,18-at Kétsopronyban, 61,29-et Körösújfaluban, 60,40-et Bucsán. 57 százalék felett volt még Gerendáson, Csárdaszálláson, Újszalontán és Kunágotán. 

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP összefogás Méhkeréken érte el a legnagyobb sikert, a szavazatok 38 százalékát szerezte meg. A Jobbik 30 százalék felett kapott Csanádapácán, Magyarbánhegyesen, Medgyesbodzáson és Medgyesegyházán. Az LMP 5 százalékot vagy a feletti eredményt ért el Békéscsabán, Csabaszabadiban és Kardoskúton.

A listás voksolásnál a Jobbik a települések döntő többségében megelőzte a baloldalt, kivéve Békéscsabán, Kétegyházán, Telekgerendáson, Eleken, Gyulán, Körösnagyharsányban, Méhkeréken, Sarkadkeresztúron, Battonyán, Dombegyházon, Lőkösházán, Orosházán és Tótkomlóson. Magyardombegyházon mindkét párt 17 voksot kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!