Közélet

2014.03.30. 16:49

Csabai festményadomány a szlovák testvérintézménynek

A Siratóasszonyok a keresztfánál című Munkácsy-festmény keretezett digitális másolatát ajándékozta Békéscsaba városa és a múzeum a Szlovákiához tartozó tőketerebesi testvérintézménynek.

Ny. L.

Az átadáson jelen volt az adományozók részéről Hanó Miklós országgyűlési képviselő, a város alpolgármestere, Opauszki Zoltán (Vantara Gyula polgármester kabinetfőnöke), Ando György múzeumigazgató, dr. Csicsely Ilona, a megyei szlovák önkormányzat elnöke és Végh László, a Csabatáj Zrt. elnöke, a társaság támogatta ugyanis a másolat elkészítését.

Ando György elmondta, több mint 20 éves már a két múzeum, valamint a békéscsabai szlovák önkormányzat kapcsolata. Ezt hivatalossá 2001-ben, a békéscsabai szlovák főkonzulátus átadásán, Orbán Viktor magyar és Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő jelenlétében tették.

Ando György kitért arra, Beáta Kerestanova, a tőketerebesi múzeum igazgatója és Ján Chovanec régész, történész, Andrássy Gyula kutató is nagyban hozzájárult, hogy a kapocs megmaradjon, sőt szorosabb legyen.
– Gróf Andrássy Gyula egykori miniszterelnök hagyományát mindkét városban őrzik, ápolják – hangsúlyozta Ando György. – A tőketerebesi Andrássy-kastély mauzóleumában helyezték végső nyugalomra az egykori kormányfőt, Békéscsabán utcát, gimnáziumot is elneveztek róla.

És hogy a Munkácsy-kép miként kapcsolódik a két városhoz? A békéscsabai múzeumigazgató kiemelte, gróf Andrássy Gyula miniszterelnök özvegye rendelte meg Munkácsytól a Siratóasszonyok a keresztfánál című festményt Tőketerebesre. A képet 1920 körül a család átszállította Budapestre, jelenleg a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria tulajdona. Az eredeti, 500x290 centiméteres alkotás látható a békéscsabai múzeum Munkácsy-kiállításán. A tőketerebesi Andrássy-mauzóleum boltíve a festmény 20. század eleji elkerülése óta üres volt, és innen jött a digitális másolat adományozási ötlete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!