Közélet

2013.06.30. 16:53

Online stoppolás: csak jó fej sofőr jöhet szóba

Szinte létformává nőtte ki magát a néhány évvel ezelőtt megjelent telekocsi-rendszer, melyben alkalmi utasok szerveződnek interneten egy-egy autóútra.

Zsótér Vivien

 A sofőr biztosítja a célállomásba jutást, az utasok pedig fizetnek egy kedvező viteldíjat. A felhasználók szerint sokkal jobb, mint a hagyományos közlekedés és nem csak a költségek miatt.

Online stoppolásnak is nevezhető a telekocsi, de ennél egy kicsit mégis összetettebb és biztonságosabb. Néhány évvel ezelőtt indult hódító útjára az internes fuvar ötlete: a sofőr megadja útvonalát, a szabad helyek számát, a viteldíjat és a menetidőt. Egy-egy út összehasonlítva a távolsági busszal vagy a vonattal feleannyiba kerül, mint egy normál jegy, vagyis a diákkedvezmény árával egyezik meg.

Kényelmes, hiszen gyakran a ház kapujában szedi fel és rakja le utasait az autótulajdonos, így az állomásról hazajutás is könnyen megoldódik. Kétkedve csak azok néznek, akik az első utazás előtt állnak, de ha ezen túlesnek, biztos megkedvelik.

A magyarbánhegyesi Papp László Pécsett tanul, minden héten megjárja autójával a több száz kilométeres távot. Először különböző buszmegállókban próbált utasokat vadászni magának, tőlük értesült arról, hogy az egyetem, ahova jár, kialakított egy zárt Facebook-csoportot azzal a céllal, hogy könnyebben találjanak egymásra az egy irányba utazók.

Ennek már másfél éve. László azóta az összes telekocsi honlapon jelen van. Mint lapunknak elmondta, először a zivi.hu oldalra jelentkezett fel, majd jött az oszkar.com és az autosztunk.hu.

– Az esetek 90 százalékában tele a kocsi és nagyrészt már állandó utasokkal megyek – mondta lapunknak. Azért szereti, mert érdekes emberekkel találkozik, így gyorsan eltelik az a néhány óra. Az előnye nem csak az, hogy megspórol több órányi zötykölődést (vonattal nyolc óra, busszal hat, autóval négy óra az út), hanem még az útiköltséggel is nullára jön ki.

–  Én akkor is úton vagyok, ha a MÁV sztrájkol, vagy a hó miatt a buszok órákat késnek – tette hozzá indokásáshoz. 

A tarifa általában a diákjegynek felel meg, de már nem csak tanulók választják. Andrea még féláras kedvezménnyel utazik, mégis a telekocsi mellett tette le a voksát, mert gyors és sok olyan helyre is el lehet jutni, ahol nincs vonat vagy busz. Leggyakrabban ő is egy közösségi oldal csoportját használja, akikről széles körben tudni lehet, mi foglalkoztatja őket. Elmondása szerint vannak témák, amelyek minden utazás során felmerülnek, ezt nagyon érdekesnek találja.

A telekocsis bejelentkezés egyébként roppant egyszerű, csak regisztrálni kell az erre kialakított internetes oldalra, és lehet keresgélni a sofőrök és úti célok között. Annak a veszélye, hogy illetéktelen személyek teszik ki hirdetéseiket jelentéktelen, mert egy sor biztonsági szűrőt vezettek be a kellemetlen helyzetek elkerülésére. A legbizalmasabb információk csak akkor válnak láthatóvá, ha egy fuvart lefoglalnak, de még ez előtt is begyűjthetők az alapadatok.

Lehetőség van például a sofőrök értékelésére, melyből leszűrhető a jellemük, zenei ízlésük, utastársaihoz való hozzáállásuk, vezetési stílusuk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!