Közélet

2013.06.21. 17:47

Átadták a felújított Kner Nyomdát

A Schwung (Lendület) pályázat nyerte el legjobban a békéscsabai Marzek Kner Packaging Kft. tulajdonosának és menedzsmentjének tetszését, így ezáltal kapott új arculatot a város egyik emblematikus épülete. A 60 millió forintos korszerűsítés jól illeszkedik a belváros rehabilitációjához.

Nyemcsok László

A Marzek Kner Packaging Kft. tulajdonában lévő irodaépület 1969-től 1971-ig épült. A kilencemeletes irodaház és csaknem 10 ezer négyzetméteres üzemépület jelenleg 230 embernek ad munkát. Rekonstrukciós munkálatokat utoljára a ’90-es évek közepén végeztek az épületen.


A pénteki sajtótájékoztatón elhangzott, a mostani felújítás oka a Marzek Kner Packaging Kft. jelentős fejlődése, a belföldi és exportpiacok vevői előtt való modernebb külső és belső megjelenés volt.


–  A nyomda külsejének megújítására a vállalat pályázatot írt ki tavaly a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem iparművész szakos hallgatói számára. Ferth Tímea és Tőrös Ágnes „Schwung” című munkáját valósítottuk meg – hangsúlyozta Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging Kft. ügyvezető igazgatója. – Ez tükrözi leginkább a cég filozófiáját: a dinamizmust, a letisztultságot és az erőt. A tervezők a nyomda logójának színeivel, a vörössel, a feketével és a fehérrel, illetve ezek árnyalataival játszottak.

Arra természetesen ügyeltünk, hogy megőrizzük az üzemi épület ipari műemlék jellegét, formáját, de „friss szelet” is hoztunk a dizájnban.
A belső építészeti terveket Hernádiné Böő Katalin készítette. Megújult a főbejárat, nagyobb területet tudtak parkosítani, és a parkoló területét is megnövelték. A rekonstrukció 3 hónap alatt valósult meg, 60 millió forintos összköltséggel. A városképvédelem alatt álló épület felújításához Békéscsaba Megyei Jogú Város 18 millió forintos támogatást nyújtott, a fennmaradó összeget a Marzek Kner Packaging Kft. és az irodaépületet üzemeltető, szintén a Marzek-csoport tulajdonában lévő Kner Business Center Kft. közösen finanszírozta.


Kása István Zoltán elmondta, a nyomda megrendelői körében a gyógyszeripar közel 40 százalékot képvisel. Hasonlóan nagy a részaránya a vegyipari cégek megrendeléseinek, illetve az élelmiszeripar és édesipar számára gyártott csomagolóanyagoknak is. Az exportnak csaknem 25 százalékos a részaránya. Főként a hasonló tulajdonosi körrel nem rendelkező konkurenciának bevehetetlen osztrák piacon értek el szép sikereket.


És hogy mi a siker békéscsabai receptje? Dr. Johannes Michael Wareka többségi tulajdonos elmondta, elsősorban a munkatársak magas szakmai felkészültsége és elkötelezettsége. Az is fontos, hogy két, nagy hagyományokkal rendelkező nyomdaipari cég találkozott, és fejlődik együtt.

– 2005-től 4 milliárd forintot ruháztunk be fejlesztésekre a Kner Nyomdában – hangsúlyozta Dr. Johannes Michael Wareka. – A következő 12 hónapban újabb egymilliárdos fejlesztést hajtunk végre.


Opauszki Zoltán, Vantara Gyula békéscsabai polgármester kabinetfőnőke kiemelte, a Kner Nyomda emblematikus épülete a városnak, az ide érkező már messziről láthatja, hogy megújult az épület. A belbecshez méltó külcsín párosult, mindezek miatt támogatta a város a beruházást.

Ezek is érdekelhetik