Közélet

2013.05.24. 10:34

Erőss Zsolt elsőként Szarvasra látogatott volna

Erőss Zsolt hegymászó fotókiállítása látható Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpontban. Június 4-én, hazatérése után elsőként ide látogatott volna.

cs. i.

"Május 24-én vége a Magyarok a világ nyolcezresein Kancsendzönga-expedíciójának, mely egy sikeres csúcsmászás után tragédiával végződött: Erőss Zsolt és Kiss Péter is eltűnt a hegyen ereszkedés közben. A keresés eddig folyt, remény azonban már az eltelt idő miatt nincs" - írja Vincze Szabolcs a Himalája blogon.

Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója elmondta, Erőss Zsolt Magyarország legeredményesebb magashegyi hegymászója. Az utóbbi tizenkét évben kilenc 8000 méter feletti csúcsot mászott meg. Képein keresztül mi is bepillanthatunk a hegymászók életébe és a magashegységek lenyűgöző világába.

—A hegymászó képei az Alpok és a Himalája legszebb tájait mutatják be, de a képek között vannak Nepálban és Pakisztánban készült portrék is. A kiállítás zárásaként, június 4-én Szarvasra vártuk Erőss Zsoltot, aki a magashegyi expedíciózásról tartott volna újabb expedíciója után elsőként nálunk előadást. Tragikus eltűnése miatt ez nem valósulhat meg. A kiállítás iránt érdeklődőknek azonban ingyen biztosítjuk a belépést a Körösvölgyi Látogatóközpontba.

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciósorozat célja az volt, hogy a hegymászók a Föld mind a tizennégy, 8000 méternél magasabb hegyére feljussanak. Erőss Zsolt 2010-ben súlyos balesetet szenvedett, társaival, a Tátrában egy lavina sodorta el. Zsolt egyik lábát amputálni kellett. Egy évvel a baleset után, már protézissel, hódította meg a 8516 méter magas Lhotsét. 

Erőss Zsolt az idei évben a Bükki Nemzeti Park fővédnöke, a fotóiból készült kiállítás az ország több pontján is látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!