Közélet

2013.03.29. 10:13

Így égett húsz éve az orosházi malom

Éppen húsz esztendeje, 1993. március 29-én gyulladt ki a Tóth-malom Orosházán.

BEOL

Bár a tűz még az internet előtti időkben lett dokumentálva (számos újsághír, tévéfelvétel, fotó készült), szerencsére sok mindent digitalizáltak azóta. Mi ezzel a videóval, illetve egy korabeli, a mentésben részt vevő szakember, Csongrádi Pál visszaemlékezésével emlékeztetünk a két évtizeddel ezelőtti katasztrófára.



 Mint egy kemence, úgy égett a malom belseje, és annak minden faszerkezete. Emlékszem, nagyon elszántak voltak a kollégák. Szentesről is jött a segítség, de műszaki meghibásodás miatt a tűzoltók kénytelenek voltak stoppolni és így érkeztek Orosházára, hogy részt vegyenek az oltásban.

Egyébként tűzoltóbravúrt hajtottunk végre, mert megmentettük az 1. emeleten lévő malmi technológiát, a koptató gépeket. Az akkori vizsgálat szerint ott mechanikai szikra okozta a tüzet, ami meggyújtotta a gabonaport. Annyi hasonlóság van a malom és a ma történtek között, hogy ott is és a Könd utcán is minden porig égett – nyilatkozta a szakember. (Forrás: Békés Megyei Hírlap

Címkék#Orosháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!