Közélet

2012.12.28. 14:48

Nem érdemes a feltűnően olcsó virslit választani

Ha megtaláltuk a megfelelő virslit, a főzéssel még akkor is elronthatjuk.

Ny. L.

Ha szilveszter, akkor virsli, lencse, malac. A nagyobb bevásárlóközpontokban öles betűkkel hirdetik az olcsó szilveszteri virslit, amelynek kilóját pár száz forintért is megkaphatjuk a boltokban. A drágább juhbeles virsli kilóját az egyik békéscsabai nagyáruházban akciósan, 1300 helyett 800 forintért láttuk.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a virslivel nem árt óvatosan bánni. A feltűnően olcsó termék helyett érdemesebb lehet a némiképp drágább portékából választani.

– A virslit nem szabad leforrázni, pontosabban lobogó vízben főzni. Ekkor nagyon rövid idő alatt elpattan, és sokat csökken az élvezeti értéke, mivel megbomlik az íz harmóniája – hangsúlyozta Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács. – Ha forr a víz, vegyük vissza a hőt, és akkor dobjuk bele a virsliket. Gyakorlatilag csak fel kell melegíteni, hiszen a virslit a gyártás során egyszer már megfőzték. A virsli csupán 2-3 percig álljon a 60-80 fokos vízben.

Ha nem akarunk jövőre sokat nélkülözni, akkor az év utolsó napján tálaljunk fel sült malacot, ami kitúrja a szerencsénket. Szárnyast ugyanakkor ne tegyünk az asztalra, mert elrepítheti a szerencsét. A babona szerint azért kell újévkor lencsét enni, mert anyagi bőséget hoz az új esztendőre.

További részleteket a Békés Megyei Hírlap december 29-ei számában olvashat.

A bécsi-frankfurti és az egyszerű frankfurti

A 18. század második felében született a svájci származású Johann Georg Lahner, aki a bécsi virslit megalkotta. Lahner Frankfurtban tanulta ki a mesterség fortélyait, innen származik a bécsi virsli másik neve. A mai napig sokan keverik a virslifajtákat, és nem igazán tudnak különbséget tenni a bécsi-frankfurti és az egyszerű frankfurti között. Az eltérés a húsösszetételben rejlik. A bécsi virsli annyiban más, hogy marha- és disznóhús egyaránt található benne.

-->

Ezek is érdekelhetik