Közélet

2012.12.15. 08:11

A fogyasztásra szánt tejben nincs kannapenész

Riadalmat keltett, hogy a klímaváltozás miatt új méreg, a kannapenész ütötte fel a fejét Magyarországon. A kereskedelemből (tehát a fogyasztásra szánt hőkezelt tejtermékekből) vett minták eredménye ez ideig kivétel nélkül negatív volt. A tejtermelő gazdaságok nyerstejénél 213 vizsgálatból 18 esetben (8,5 százalék) fordult elő a határértéket kismértékben meghaladó eredmény.

Ny. L.

A híradások arról szóltak, hogy a gombaméreg a gabonákat és a takarmányokat fertőzte meg, ezeken keresztül pedig a tejbe juthatott. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára rámutatott, mind a tejipari vállalkozások, mind az élelmiszer-biztonságért felelős hatóságok figyelnek arra, és folyamatosan vizsgálják, hogy ne kerülhessen határérték feletti mértékben aflatoxin (kannapenész) a tejtermékekbe. A tejfeldolgozó üzemek önellenőrzésük keretében szintén folyamatosan vizsgálják a beérkező alapanyagot.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) megnyugtató válaszokat adtak a kannapenész-hisztériával kapcsolatban. Eszerint a kereskedelembe került tejtermékek mindegyike fogyasztható. A kockázat felmerülésével egyidőben a hatóság célellenőrzés keretében fokozott mértékben vizsgálja a tejtermelő gazdaságok nyerstejét. Az eddigi 213 vizsgálatból 18 mutatott a megengedettnél magasabb mértékű kannapenészt, ezeket a termékeket megsemmisítették. 

A NÉBIH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságán elmondták, a tejben megjelenő méreganyag a szarvasmarhának szánt Aspergillus Flavus nevű gombával fertőzött takarmányból, elsősorban kukoricából származik. Az Aspergillus gombák fertőzését elősegíti a magas hőmérséklet, a magas páratartalom, a nitrogénszegény talaj, a nagy tőszámsűrűség és a nem megfelelő gyökérfejlettség. A toxin termelése azonban már nem igényel nagy nedvességet, a megtelepedett gombák meleg, de száraz időben is termelik az aflatoxint.

A takarmány minőségét tovább rontja a nem megfelelő tárolás, és a nagymértékű szemsérülés. A szennyezett takarmány aflatoxin B1 tartalma a szarvasmarha bendőjében részben lebomlik, részben átalakul, és kevésbé agresszív aflatoxin M1 formájában van a tejben. Fontos, hogy a takarmányban található aflatoxin B1 mennyiségének általában csak 1-2 százaléka jelenik meg aflatoxin M1 formájában a tejben. Ez függ a szarvasmarha általános állapotától, a bendő pH-értékétől, a takarmányozás időpontjától. Az aflatoxinok, különösen az aflatoxin B1 erősen mérgező kromoszóma- és májkárosító hatású.

A tej aflatoxin-tartalmát csak laboratóriumi körülmények között lehet kimutatni. Érzékszervi elváltozások (szín, szag, állag, íz) nem jelentkeznek a tejben. Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságon hangsúlyozták, mivel a kereskedelemben kapható tejből eddig a hatóság nem mutatott ki határérték feletti mennyiségben aflatoxin M1-et, mindenki a korábbi szokásainak megfelelően vásárolhatja, fogyaszthatja a tejet. Bolti információk szerint a tejhisztéria a fogyasztásban nem jelentkezett.

Krajcsovicz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának elnöke, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, a tejnek számos egészségügyi előnye van, és ezekre igyekeznek ráirányítani a figyelmet. A tej fogyasztásával erősítjük immunrendszerünk hatékony működését, nehezebben betegszünk meg és könnyebben leküzdjük a kialakult betegségeket.

Az egyes, bélben előforduló daganatos betegségek kialakulása is kisebb eséllyel lehetséges, ha a beteg rendszeresen fogyasztott tejtermékeket. A fogak felépítéséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez nélkülözhetetlen, hogy szervezetünk elég kálciumhoz jusson. A tejben megtalálható laktóz hatására ráadásul a kálcium hatékonyabban szívódik fel szervezetünkben.

Ahogy a fogakra jó hatással vannak a tejben található anyagok, úgy az egész csontozatnak sokat segít, ha tejet iszunk, csökkenthetjük a csontritkulás kialakulásának esélyét. A rendszeres tejfogyasztás hozzájárul, hogy vérnyomásunk a normális szinten maradjon. Tejfürdő hatására finomabb, bársonyosan és kisimultabb lesz a bőrünk.

Ezek is érdekelhetik