Közélet

2012.08.25. 08:09

Békésben pihent meg a karatelegenda

Japánból jött haza egy karateversenyről, Horvátországba utazik karatetábort vezetni. Furkó Kálmán, hétdanos kyokushin karatemester közben megyénkben pihent pár napot, Békéscsabán meglátogatta egykori tanítványát, Gabnai Csabát, edzettek, valamint strandoltak, hajóztak a Körösökön.

Ny. L.

A 65 éves, nyugállományú ezredes a kyokushin karate magyarországi szülőatyja Szolnokon él, de édesapja békési volt. Rokonai éltek, élnek Békésen, Gyulán és Köröstarcsán. Most elsősorban egykori tanítványát, Gabnai Csabát látogatta meg. Gabnait ő edzette a karate legkeményebb ágában, a kyokushinban, ahol a versenyek kiütéses szabályrendszer szerint zajlanak. 

– A karate világában feltűnt orosházi születésű, de Békéscsabán élő Gabnai 1990-ben Egerbe vonult be tartalékostiszti kiképzésre, kértem, hogy ezt követően helyezzék Szolnokra, és itt edzett az irányításom alatt – magyarázta Furkó Kálmán, aki akkoriban a Magyar Néphadsereg 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj testnevelőtisztje volt. Shihan, ahogy ismerősei, tisztelői hívják, végrehajtott 1441 ejtőernyős ugrást is, 4250 és 400 méterről egyaránt.

Mióta 1977. október 24-én megtartotta az első hivatalos kyokushin-edzést Szolnokon, egyetlen nap sem múlt el úgy az életében, hogy ne foglalkozott volna karatéval, Békéscsabán is elment egy edzőterembe Gabnaival közösen.

A mester a Testnevelési Főiskolán (TF) ismerkedett meg a kyokushin karatéval, és innentől nem volt visszaút. Az új mozgáskultúra, a Távol-Kelet mítosza, az újdonság varázsa, a titokzatosság megfogta és örökre rabul ejtette. Mikor elkezdte tanulni a kyokushint, még könyv sem igen volt Magyarországon erről.

– A kyokushin karate alapítójának Sósai Masutatsu Oyama 10 danos mester számít, a reális küzdelmet ő vezette be, az volt a felfogása, hogy a küzdelmek élesben menjenek, az ellenfelet harcképtelenné kell tenni – emelte ki a mester, aki ma is oktatja a fiatalokat. – A karate ezen ágát kiválóan tudtuk hasznosítani a seregben a közelharc- és önvédelmi kiképzéseken.

Furkó Kálmán elmondta, a terrorelhárító szolgálatok, a megyei főkapitányságokon felálló beavatkozó állományok kiképzését is segítette, Gabnai Csaba pedig a Békés megyei Körös Kommandó parancsnoka is volt. A tanítvány a kyokushin karatétól ugyan egy idő után eltávolodott, és show-szerű szabad küzdelmekben ért el világszínvonalú eredményeket.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Furkó Kálmán (balra) és Gabnai Csaba
[/caption]

– Nem is gondoltam, hogy Gabnainak ilyen hajlama és érzéke van a gasztronómiához, valóban nemzetközi színvonalú éttermet hozott létre itt, Békéscsabán – ecsetelte a mester. – Rengeteget dolgozik, és ahhoz, hogy mindig a csúcson legyen, ötleteljen, előre menjen, kell az is, hogy naponta egy-két órát szánjon a kemény edzésekre. Nagyon jól éreztem magam itt, Békés megyében, feltöltődve indulok a horvátországi karatetáborba.

A mestert szerte az országban, a világban ismerik, kitüntetéseinek se szeri, se száma.
— Nem vagyok az a melldöngető típus, jobban szeretek a háttérben meghúzódni, de négy elismerésre azért különösen büszke vagyok — mondta Furkó Kálmán.

— Az egyik legkedvesebbet 1998-ban, Szolnokon kaptam, az Ezüst Pelikán Díj a város talán legrangosabb elismerése. Az Aranykoszorús első osztályú ejtőernyős plakett a kiképző katonatisztnek szólt. Öt éve Sólyom Lászlótól vehettem át a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét, míg tavaly a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szenátusi ülésén megkaptam a Pro Militium Artibust, azaz a Hadtudományokért kitüntető címet.

A mester katonák ezreit oktatta önvédelemre

Furkó Kálmán életútját meghatározták a seregben töltött első hónapok. Minden álma az volt, hogy a felderítőkhöz kerüljön, az ő szemében ez jelentette a katonaság csúcsát. Ugyan Vácott, a híradóezrednél kezdte a csapatszolgálatot, ám 1973-ban már Szolnokon volt, az ejtőernyős felderítőkhöz tartozott. Huszonkilenc évet szolgált a 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóaljban. Hogy jól csinálta a dolgát, azt bizonyítja, hogy soron kívül léptették elő őrnaggyá, alezredessé.

Kétszer nősült, első feleségével, Verával diákkori szerelemből lett házasság. Egyszerre érettségiztek, együtt kerültek a TF-re is. Két gyermekük született, fiuk jogot végzett, rendőrtiszt lett, lányuk Londonban él, s van két unokájuk is, Kálmán és Bence. Második nejével, Judittal lassan húsz éve él együtt, ő így fogadta el, mint katonát és karatékát. A nyugállományú ezredes hivatásos és sorköteles katonák ezreit oktatta az önvédelem fortélyaira, mélységi felderítők százait képezte ki.

Kétszer nősült, első feleségével, Verával diákkori szerelemből lett házasság. Egyszerre érettségiztek, együtt kerültek a TF-re is. Két gyermekük született, fiuk jogot végzett, rendőrtiszt lett, lányuk Londonban él, s van két unokájuk is, Kálmán és Bence. Második nejével, Judittal lassan húsz éve él együtt, ő így fogadta el, mint katonát és karatékát. A nyugállományú ezredes hivatásos és sorköteles katonák ezreit oktatta az önvédelem fortélyaira, mélységi felderítők százait képezte ki.

Furkó Kálmán (balra) és Gabnai Csaba -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!