Közélet

2012.06.22. 09:30

Ismét lesz véradás a színházban

A tavalyi sikeren felbuzdulva az idén ismét lesz rendkívüli véradás a Jókai színházban.

Ny. L.

Több mint 130-an adtak vért tavaly az első családi véradónapon Békéscsabán. A sikeren felbuzdulva idén június 30-án, szombaton 10—16 óra között újra várja a rendhagyó véradáson az önkénteseket a megyei Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat Békéscsabai Területi Vérellátója a Békéscsabai Jókai Színházban.

Nyáron más időszakokhoz képest is nagyobb szükség van vérre, vérkészítményekre, ilyenkor ugyanis kevesebb az önkéntes.

— Magyarországon a véradás önkéntes és térítésmentes, ugyanakkor a véradók a nápolyi és ásványvíz mellett ötszáz forintos étkezési utalványt, a gyopárosi és a mórahalmi strandra belépőt kapnak, a békéscsabaik pluszban az Árpád-fürdőbe is — emelte ki dr. Gyimesi Hilda, a Békéscsabai Területi Vérellátó vezető főorvosa.

— A családi véradónapon emellett sörrel és sült kolbásszal is megvendégeljük a véradókat, és egy autósiskola felajánlásaként 10x30 ezer forint értékű, bármely kategóriára felhasználható (átruházható) KRESZ-tanfolyam kupont is kisorsolunk a véradók között. A résztvevők fordított kormányzású, valamint kormány nélkül kerékpárt is kipróbálhatnak.

Az önkéntesek jellemzően nem az ajándékokért, hanem a bajba jutottakon, a rászorulókon való segítés érdekében adnak vért. Ezt erősítette meg több fiatal is, akik első véradásukra jelentkeztek, és bizonyára emlékezetes lesz számukra, hogy ennek a színház ad otthont.

— A családi példamutatásnak nagy a jelentősége, hiszen ahol a szülők vért adnak, nagyobb a valószínűsége, hogy a gyerekek is követik őket — közölte dr. Gyimesi Hilda. Nagy Gábor, a Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, a fiatalabb korosztály tagjai hiányoznak a véradók közül, ezért nagyon számítanak rájuk.

— Ami egy véradónak 20 perc az életéből, az másnak maga az élet — hangsúlyozta Nagy Gábor. — Naponta 1500 véradásra van szükség az ország biztonságos vérellátásához. Egy véradással három élet menthető meg, két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie, a nők négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért évente.

Minden véradónál meghatározzák a vércsoportot, többféle szűrővizsgálatot végeznek el. Érdekesség, ha valaki 0 negatív vércsoportú, bárkinek adhat vért, a vörösvérsejt-koncentrátum pedig legfeljebb 35 napig tárolható.

Ami a családi véradónappal kapcsolatban fontos tudnivaló, a véradóknak magukkal kell vinniük személyi igazolványukat (vagy útlevelüket, jogosítványukat) és lakcímkártyájukat, valamint TAJ-kártyájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!