Közélet

2012.01.17. 16:40

Börtön a pénzügyesnek, felfüggesztett fogház a jegyzőnek

A Szarvasi Városi Bíróság kedden délután ítéletet hirdetett az örménykúti polgármesteri hivatalban történt sikkasztás ügyében. Az elsőrendű vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, a másodrendű vádlottat felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős.

l. j.

Tanúkihallgatással, igazságügyi könyvszakértő meghallgatásával, ügyészi vádbeszéddel és  ügyvédi védőbeszédekkel folytatódott ma délelőtt a Szarvasi Városi Bíróságon az örménykúti polgármesteri hivatalban a 2002-2008. közötti időszakban történt sikkasztás ügye. Mint ismeretes, Szakács Jánosné, a község polgármestere még 2008. novemberében tett feljelentést ismeretlen tettes ellen sikkasztás gyanúja miatt.

Ma délelőtt már csupán egyetlen tanút – az örménykúti polgármesteri hivatal egyik volt alkalmazottját – hallgatták meg. A legutóbbi tárgyalás  óta ugyanis előkerült egy munkaköri leírás, mely szerint az érintett alkalmazott feladatai közé tartozott a pénzügyi területen dolgozó három munkatárs munkájának ellenőrzése. A munkaköri leíráson azonban semmiféle dátum nem szerepelt. A tanú elismerte ugyan, hogy a dokumentumon az ő aláírása szerepel, de hogy melyik évben írta alá, arra nem emlékezett.  Elmondta továbbá, hogy abban az időszakban már beteg volt, s egyébként is olyan sok munka hárult rá, hogy ellenőrzési feladatának már csak ezért sem tudott volna eleget tenni.

A bíróság által meghallgatott második igazságügyi könyvszakértő véleménye lényegében megegyezett a már korábban meghallgatott könyvszakértő jelentésével.

A délután folyamán dr. Dani Dóra bírónő kihirdette a bíróság ítéletét. Az elsőrendű  vádlottat, J. M. Mártát, az örménykúti polgármesteri hivatal korábbi gazdasági ügyintézőjét bűnösnek találták folytatólagosan elkövetett sikkasztás és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás bűntettében. Bizonyítást nyert ugyanis, hogy a 2002-2008. közötti időszakban 37 millió 76 ezer 612 forintot sikkasztott el az örménykúti polgármesteri hivataltól. Ezt többféle módszerrel követte el: az önkormányzati számláról különböző jogcímeken a saját lakossági folyószámlájára utalt pénzeket, illetve az önkormányzati számláról, vagy a betétkönyvből készpénzben felvett összegeket nem vitte be a polgármesteri hivatalba, hanem eltulajdonította. Ezért őt 3 év 6 hónapi börtönbüntetésre ítélték, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. (A törvény szerint az általa elkövetett bűncselekmény esetén 2-8 év közötti börtönbüntetés szabható ki).

A másodrendű vádlottat, M. Bencét, Örménykút körjegyzőjét bűnösnek találták hanyag kezelés miatt, s ezért a bíróság őt 8 hónap fogházbüntetésre ítélte. A büntetés végrehajtását 2 évre felfüggesztették. A körjegyzőt a bíróság előzetes mentesítésben részesítette (ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is büntetlen előéletűnek számít, így folytathatja körjegyzői tevékenységét). A bíróság bizonyítottnak találta azt, hogy a körjegyző hivatali ellenőrzési kötelezettségeit elhanyagolta. A belső ellenőrzés által jelzett hiányosságokat, összeférhetetlenségeket nem küszöbölte ki. Mindez okozati összefüggésben van azzal, hogy az elsőrendű vádlott által elkövetett sikkasztásra ilyen hosszú időn át nem derülhetett fény.

A bíróság az első és másodrendű  vádlottat együttesen 2 millió 805 ezer 250 forint perköltség megtérítésére kötelezte. Ezen felül az elsőrendű vádlottat további 856 ezer 866 forint költség megtérítésére kötelezte.

Az ítélethirdetés után az ügyész az első és másodrendű vádlott esetében is súlyosbításért fellebbezett. Az elsőrendű vádlott és védője a kiszabott büntetés enyhítéséért fellebbezett (a vádlott és védője egyébként a sikkasztás tényét nem, de az összeg nagyságát vitatta a tárgyalás során). A másodrendű vádlott és védője bűncselekmény hiányára és bizonyítottság hiányára hivatkozva felmentésért fellebbezett. Az ítélet tehát nem jogerős.

Az ügyész indítványára az elsőrendű vádlottat, J. M. Mártát előzetes letartóztatásba helyezték, védője ez ellen fellebbezést nyújtott be.

Az örménykúti önkormányzattól elsikkasztott 37 millió forintból J. M. Márta 1,3 milliót időközben visszafizetett. A fennmaradó 35 millió 265 ezer 167 forint ügyében büntetőbíróság nem dönthet, a kárt egyéb polgári peres úton lehet érvényesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!