Közélet

2011.10.23. 18:51

Gyulán sem tetszik a rendszer

A jelenlévők becslése szerint úgy 4-500 résztvevője volt a vasárnap délután, Gyulán megrendezett kormányellenes tüntetésnek, melynek a „Nem tetszik a rendszer” címet adták.

g. e.

A főváros mellett ezen a napon egyedül Gyulán volt ilyen jellegű, utcai demonstráció az Október 23. téren.
A szervezők nevében Bod Tamás újságíró köszöntötte a megjelenteket, s rövid beszédében egyebek mellett utalt a BEOL-hu egyik kommentelőjére, aki a demonstrációt beharangozó hírre reagálva előbb félelmeiről írt, majd itt tette közzé, mégis ott lesz a tiltakozók között. A tüntetésen részt vevők Bod Tamás felhívására megtapsolták a bátor hozzászólót.

A felvezetést követően Pomucz Richárd gyulai egyetemista saját társai gondjairól, így a tandíjak egyre növekvő mértékéről beszélt. Juhász Norbert, az MSZP helyi elnöke arra buzdította jelenlévőket, gondolják át: jó irányba fordult-e életük az utóbbi egy évben? Veréb Attila, az LMP helyi koordinátora a szabadságjogok megcsorbítását, a média, a kulturális élet befolyásolását rótta fel egybek mellett a kormánynak.

Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció képviseletében kijelentette: ezt a rendszert le kell, s le is fogják váltani. 

Perjési Klára, Gyula volt polgármestere (hivatásából adódó példán keresztül) az országot egy beteghez, az előző és a mostani kormányt pedig orvosokhoz hasonlította. Véleménye szerint az utóbbi időszak kezelései során a beteg egyre gyengébb, alig él, míg a piócák egyre csak dolgoznak. Ugyanakkor az orvosi hivatás fő szabályára emlékeztetett, miszerint: „Sohase árts”, latinul „Nil nocere”. 



A tüntetés vezérszónoka, Debreczeni József politológus keményen bírálta a jelenleg hatalmon lévőket. Sorra vette mindazt, ami neki nem teszik, így például a visszamenőleges törvénykezést, a demokratikus ellensúlyok eltüntetését, a bírák „kényszernyugdíjazását”, a magánnyugdíjpénztári megtakarítások „elkobzását”, az adószert, ami a gazdagoknak kedvez.

— Ma Magyarországon nincs köztársaság, hiszen nem szerepel az új alkotmányban, s alkotmány sincs, csak alaptörvény — fogalmazott a politológus, majd gondolatait Bródy János egyik dalának két sorával zárta: „Lesz még egyszer szép a világ, Lesz még magyar köztársaság.”
A demonstráció két performansszal fejeződött be. A jelenlévők a közöttük kiosztott nemzeti színű papírzászlók közepéből kivágták a narancsot, majd egy jókora narancstortát fogyasztottak el közösen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!